A la majoria els ha agafat per sorpresa. Dormint al carrer sovint no tenen prou informació sobre prediccions meteorològiques. Per això, i perquè no tots poden o volen accedir a equipaments d’acollida, centenars de persones sense llar estan suportant les condicions extremes del temporal de vent i pluja al ras. L’últim cens disponible, fet per Arrels Fundació el 2019, va comptar gairebé 1.200 persones sense sostre.

La preocupació principal és mantenir sec tot allò imprescindible per dormir el més còmode possible, és a dir, la roba, sacs i mantes o els cartrons per aïllar de la humitat del terra. “És el que més procures, quan ja estàs acostumat a viure dies de pluja”. Ho explica l’Alessandro, que habitualment s’instal·la al voltant de la plaça de Catalunya. Aquesta primera nit dura de temporal, però, ha decidit caminar per la ciutat i esperar al matí per buscar un lloc protegit on descansar finalment.

L’Otmane sí que ha passat la nit a l’espai on dorm sempre, a tocar de L’Aquàrium. Al matí, però, s’ha apropat al Centre Obert Arrels, que en dies de pluja com aquests multiplica el nombre d’usuaris. Com ell, molts s’hi canvien la roba xopa per la que els donen seca o utilitzen les assecadores per eixugar els sacs de dormir. Tot i els inconvenients, molts prefereixen seguir dormint al carrer i rebutgen anar als equipament d’emergència per diferents motius. “Estem amuntegats com gallines, et roben, la higiene”, assenyala l’Otmane.

Avui l’Ajuntament ha obert excepcionalment un equipament nou de 130 places (que s’afegeixen a les 90 que s’oferien diàriament). És la primera vegada que es fa durant un episodi de pluja i no per un descens extrem de la temperatura, fins ara l’únic supòsit en què estava previst activar la fase d’alerta de l’operació Fred.