Després de més de set anys d’incerteses i especulacions, l’arribada del museu Hermitage al port de Barcelona es podria desencallar aviat. El regidor de Presidència de l’Ajuntament, Jordi Martí, ha detallat al programa ‘bàsics‘, de betevé, que la decisió del consistori es donarà a conèixer en “les properes setmanes”, un cop rebin quatre informes encarregats per avaluar l’impacte que tindria aquesta sucursal de l’Hermitage de Sant Petersburg a la Barceloneta. Els estudis analitzen els efectes que tindria la instal·lació cultural en la mobilitat i en l’urbanisme del litoral barceloní, i també se n’avalua la viabilitat econòmica i el projecte cultural. “Sobre la base d’aquestes quatre coses, el govern municipal haurà de prendre una decisió”, ha dit Martí.

El regidor de Presidència, però, ha posat en dubte la idoneïtat de l’Hermitage al port: “A mi no m’agrada”. “No m’agrada que entrin franquícies d’altres museus i tinc molts dubtes que per a l’entorn sigui l’operació més interessant“, ha sentenciat Martí.

L’Hermitage divideix els grups polítics de l’Ajuntament

La construcció d’aquest museu divideix els grups polítics de l’Ajuntament de Barcelona. En un debat entre quatre gestors històrics de la cultura barcelonina, el socialista Xavier Marcé alerta que la ubicació del museu a la Barceloneta podria ser un “problema”. En cas que els estudis concloguin que el port no és l’indret més adequat, Marcé ha obert la porta a buscar altres indrets de la ciutat on ubicar l’Hermitage. Pel que fa al projecte, que s’ubicaria en sòl públic, el regidor del PSC s’ha mostrat partidari de conèixer la col·lecció i ha qüestionat “quins són els límits de la intromissió municipal en el sector privat”.

 

Per la seva banda, la regidora d’ERC Gemma Sendra s’ha mostrat favorable a la construcció de la sucursal de l’Hermitage, sempre que el consistori s’asseguri que “no estem amagant una activitat de restauració amb uns quants quadres”. En aquesta línia, Sendra també ha destacat que el consistori ha d’assegurar-se que la col·lecció del museu sigui de “qualitat” abans de prendre cap decisió definitiva.

 

El regidor de Junts per Catalunya (JxC) Ferran Mascarell també veu amb bons ulls la construcció de l’Hermitage al port, si l’Ajuntament s’assegura que el museu s’adapta “des del punt de vista de la qualitat de la col·lecció, la mobilitat i l’adaptació de l’edifici a les normes de la ciutat”. Per això, Mascarell ha recordat al govern municipal que té “una responsabilitat” i li ha demanat que “no amagui el cap sota l’ala”.