La ubicació definitiva de l'Hermitage Barcelona serà aquesta, a tocar de l'Hotel Vela, on ara mateix s'està treballant en la nova bocana del port. I ja se sap quin en serà l'aspecte. L'edifici, de nova construcció, tindrà cinc plantes, disposarà de set sales d'exposicions i farà 3.700 metres quadrats. Serà totalment privat i preveu atreure mig milió de visitants anuals. Es començarà a construir l'any vinent i s'espera que obri portes el 2019. El nou museu beurà del fons de l'Hermitage de Sant Petesburg que té 3 milions 200.000 obres. Ara bé, segons els seus responsables, les seves pretencions van més enllà d'obrir una delegació de l'Hermitage a Barcelona. Aquest home, l'exdirector del CosmoCaixa, Jorge Wagensberg, s'encarregarà de la direcció artística i del disseny de la museïtzació. Vol que al nou Hermitage art i cència es fusionin. JORGE WAGENSBERG, director científic i artístic d'Hermitage Barcelona "No serà el museu Hermitage Barcelona una franquícia per la qual aniran passant les peces que podrem triar d'Hermitage. Vindran, això sí, les millors peces però la idea és que amb aquestes peces el que farem és afegir el que calgui, fenòmens i metàfores museogràfiques per explicar grans històries." L'empresa privada responsable del museu està encara pendent que l'Ajuntament requalifiqui el solar com a equipament cultural. Ho donen per fet i esperen que el tràmit es faci efectiu d'aquí a quatre o cinc mesos.

El seu director artístic, Jorge Wagensberg, ha esbossat que el projecte vol oferir “un nou llenguatge museogràfic” que conjugui art i ciència. L’equipament no serà una “franquícia” del de Sant Petersburg, ha dit, però sí que es nodrirà de les seves col·leccions, així com dels grans centres artístics de Barcelona.

Es tracta d’un projecte molt ambiciós i suposa la construcció d’un edifici nou amb cinc plantes i set sales, entre les quals una que acollirà una exposició permanent i una sala Hermitage on s’ubicaran grans obres. El museu es construirà al costat de l’Hotel W, ja que la intenció dels impulsors del projecte és que l’Hermitage estigui al port perquè els turistes que arribin a Barcelona per mar tinguin un lloc per visitar a prop. En aquest sentit, es preveu atreure uns 500.000 visitants cada any.

Segons l’empresa privada Cultural Development Barcelona, que impulsa la iniciativa, el museu neix amb la voluntat de cooperar i establir diàleg amb els grans equipaments culturals de la ciutat. Alhora vol ser porta d’entrada del gran museu de Sant Petersburg, que disposa en els seus fons de més de tres milions de peces.

El nou equipament és una iniciativa totalment privada que no demanarà cap tipus de subvenció, ja que preveu obtenir beneficis.