Aquestes tres naus de la bocana nord del port, al costat de l'hotel vela, són candidates a convertir-se en la seu barcelonina del museu Hermitage de Sant Petersburg. Els tres edificis, actualment en desús, són propietat del Port i estan catalogats com a patrimoni arquitectònic de la ciutat. El projecte per construir-hi la sucursal del museu rus suposaria intervenir les naus. El diari 'El País' ha publicat avui la notícia amb unes recreacions del recinte museístic, que quadruplicaria els metres quadrats existents. Segons el rotatiu, el museu tindria un moll propi. El Port assegura que la proposta està en fase de converses amb els inversors i confirma que no només ells estan interessats a tirar-lo endavant, sinó també la Generalitat i l'Ajuntament. Sobre la qüestió, l'alcalde de Barcelona ha remarcat que es tracta d'una proposta feta per inversors privats. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "És una decisió que l'han d'acabar de prendre els privats. Nosaltres com a Ajuntament hem de preservar l'estructura de la zona, però estem contents que la gent es fixi en Barcelona per venir a invertir." El projecte constructiu del museu està signat per l'empresa Cultural Development BCN i l'estudi Ars Spatium.

El projecte preveu instal·lar la nova seu del museu a les tres naus de la bocana nord del port, que estan situades prop de l’Hotel W. Es tracta de tres naus construïdes a la segona meitat del segle XIX, que formen part del catàleg de Patrimoni Arquitectònic de Barcelona. Els tres edificis són propietat del Port i estan actualment en desús.

El diari ‘El País’ ha tingut accés al projecte. A l’article, publicat aquest dimarts, s’hi explica que la intenció del Port és utilitzar dues de les tres naus existents per albergar la sucursal del museu Hermitage. Un equipment que tindria un moll propi, amb una superfície de 8.500 metres quadrats, quatre vegades la superfície que té ara aquest espai.

Segons s’explica al projecte, l’objectiu és convertir el nou equipament en el motor cultural i econòmic de la zona. De moment, però, segons ha informat l’Autoritat Portuària a BTV, es troba en una fase embrionària. El Port ha reconegut que està en fase de converses amb els inversors i ha confirmat que no només ells estan interessats a tirar-lo endavant, sinó també la Generalitat i l’Ajuntament.

El president del Grup Municipal del PSC, Jordi Martí, no veu amb bons ulls l’operació. Martí ha volgut diferenciar la possible franquícia de l’Hermitage a la ciutat amb altres cessions entre museus. El líder socialista considera que el projecte està relacionat amb l'”especulació cultural” que promouen empreses per treure rendiment de reconeguts centres culturals europeus.