Els mercats de Barcelona s’uneixen per fer el salt digital. Durant aquest primer trimestre del 2024 s’estrenarà una plataforma de venda en línia, batejada com a Mercats en un Clic, que agruparà tots els mercats de Barcelona per facilitar les compres als paradistes d’aquests equipaments. La iniciativa començarà amb una prova pilot al Mercat de Sants, on s’analitzarà que tot funcioni correctament, i un cop tot encaixi s’hi aniran sumant de quatre en quatre tots els altres mercats de Barcelona. “No volem arriscar-nos que aquesta plataforma tingui algun inconvenient”, ha explicat Francesc Leyva, expresident del Mercat de Sants i secretari de la Federació de Mercats Municipals de Barcelona.

Present i futur dels mercats

Els mercats de Barcelona representen moltes vegades el batec de la ciutat. Cada equipament està molt arrelat al barri on s’ubica i aquesta realitat també influencia les vendes. N’han parlat al ‘bàsics’, de betevé, representants de quatre mercats de Barcelona.

El Mercat de Sants va encarar un reforma l’any 2014 i ara consta de 50 parades, de les quals dues estan tancades i una, ja adjudicada per reobrir. El seu expresident Francesc Leyva explica que van passar per un moment difícil en què el mercat va perdre la meitat de les parades, però que han remuntat i “fa nou anys que creixem”.

El Mercat de Lesseps va passar per una posada a punt el 2018 i disposa ara de 24 parades i dues de tancades. Per Sílvia Manzano, paradista i membre de la junta del Mercat de Lesseps, tot i que en el seu cas acaba de néixer la quarta generació, considera que el relleu és complicat. Per això considera que s’ha d’apostar per “la professionalització i oferir més serveis”. Creu que “abans anaves al mercat i hi havia 10 peixateries, ara això ja no cal”.

“Els mercats són un reflex de la societat”

Santa Caterina es va transformar el 2005 en la imatge icònica actual. Té 15 parades amb la persiana abaixada i intenta recuperar els espais buits amb un pla de reubicació per aglutinar les parades buides i les vives. Per David Barroso, president de l’Associació de Comerciants del Mercat de Santa Caterina, el que passa als mercats és un reflex de la societat i reflexiona sobre quantes botigues tanquen a Barcelona.

Professionalitzar-se per seguir endavant

El cas del Mercat de l’Estrella és d’incertesa. Un trasllat que havia de ser urgent no arriba, està en espera de la reubicació en un espai provisional per iniciar les obres de millora. Aquesta situació influeix en les decisions de futur dels paradistes. Ara són 27 parades obertes i 16 de tancades. “Ara jo necessito metres de taulell per fer elaboracions que abans no es feien. S’han de fer coses que només es trobin als mercats, professionalitzar-nos, això ens farà continuar endavant“.