Segons dades facilitades a betevé per l’Institut Municipal de Mercats als 43 mercats de Barcelona ara hi ha 112 parades tancades susceptibles de poder reobrir, el que suposa una mitjana del 2 % en el conjunt de la xarxa. En la darrera Comissió d’Economia tots els grups municipals van votar a favor d’una proposició d’Esquerra Republicana per omplir d’activitat les parades buides. Els republicans van aportar una xifra: 918 parades buides, però el gerent de Mercats, Màxim López, rebaixa dràsticament aquesta dada.

Moltes parades tancades a mercats en procés de reforma

En declaracions a betevé, López ha explicat que la xifra que va donar ERC prové d’un informe en què també s’especificava que d’aquestes 918 parades “només 112 són susceptibles de ser reobertes. La resta són parades afectades per processos de transformació, reordenació o reforma”.

Segons López la meitat d’aquest miler d’establiments, que apareixien detallats en un informe de l’Institut de Mercats elaborat el desembre de 2022, “s’inclouen a les grans transformacions que tenim en marxa com les dels mercats de l’Abaceria, l’Estrella, Horta o Montserrat. Mercats que quan estiguin acabats funcionaran amb ocupació plena”, ha volgut insistir. Tot i així també ha valorat positivament la unitat política per omplir d’activitat els mercats.

“Fins al 4 de desembre hi ha en marxa una subhasta per adjudicar parades”

L’altra meitat de les parades que consten com a tancades són de mercats que també estan en processos de transformació com és el cas del d’Hostafrancs, on s’han traslladat parades per buidar espais i posar en marxa serveis necessaris com nous magatzems o cambres frigorífiques. López ha recordat que fins al 4 de desembre hi ha en marxa una subhasta “de la qual sortiran 52 oportunitats de treballar als mercats de la ciutat com ara la Llibertat, Sants o el Ninot”.

“Les parades que tanquen ja no tornen a obrir”

La preocupació per les parades tancades és compartida pels paradistes del Mercat d’Hostafrancs. El Delfín Parés és la cinquena generació d’una nissaga que fa 135 anys que és al mercat amb la parada de fruites i verdures La Mercè del Prat. En tots aquests anys han estat testimonis de la transformació del mercat: “No ens ajuda ningú. La que tanca queda tancada”, assegura. “Cada vegada n’hi ha més de tancades. No hi ha relleu generacional”. “A les tardes només som tres a tot el mercat. És una vergonya”.

En la mateixa línia la Verónica, de Peixos Martí, lamenta que costi tant trobar relleu generacional per a les parades tancades: “Costa molt. No donen prou ajudes i la gent jove no s’anima a fer la inversió”. Afirma que la imatge de les parades tancades “és dolenta per al mercat. Quan entres i veus parades buides no t’animes a comprar”. “L’activitat ha baixat molt, sobretot després de la pandèmia. Lluitem molt però costa”.

Els paradistes reclamen més facilitats

“El mercat s’ha fet més petit, han fet reformes i han desaparegut parades, però a la família mantenim el costum de comprar al mercat”, diu un comprador. “Abans hi havia més parades. És cert que les parades tancades fa molt de temps que ho estan, no en sé el motiu”, explica una altra veïna del barri que també fa més de 30 anys que compra habitualment al Mercat d’Hostafrancs.

Fora de càmera altres venedors demanen més facilitats i menys burocràcia per aconseguir la concessió de les parades tancades, però també admeten que “a molts joves això de treballar en cap de setmana tampoc no els convenç”.

70 milions de visitants als mercats el 2023

Tot i reconèixer que les realitats de cada mercat són diferents i que n’hi ha amb més parades buides que d’altres, des de l’Institut de Mercats insisteixen que les dades permeten ser optimistes: “si l’any passat van rebre 63 milions de visites, quan encara no hem acabat el 2023 la xifra ja és un 13 % superior i molt probablement arribarem als 70 milions de visites”. Segons dades aportades per López també s’han incorporat a la xarxa de mercats 250 nous comerciants en els darrers tres anys.