El Mercat de Santa Caterina fa 10 anys que va estrenar edifici. Les obres van servir per modernitzar l'equipament, amb passadissos més amples, i per renovar les parades. JOSEP BALAGUER, president de l'Associació de Comerciants del Mercat de Santa Caterina "Estan molt contents, tal com va quedar tot, tot i que es va allargar molt i va ser una lluita molt pesada, per a tots, però al final el resultat ha estat bo ." L'Àngel Soto, de 84 anys, és un dels paradistes més antics. Forma part d'una nissaga de venedors de fruita i verdura. De fet, tot i que ja està jubilat, es passa gairebé cada dia pel mercat i creu que les obres van ser un revulsiu per a l'activitat comercial. ÀNGEL SOTO, exparadista del mercat "Perquè pensava, i segueixo pensant, que amb un mercat remodelat com aquest, doncs, havíem de vendre molt més si ho teníem tot net i polit, que el mercat vell, per desgràcia en aquella època no estava ni net ni polit ." En David, en canvi, va començar a treballar a l'antic edifici com a dependent i ara és propietari de dues parades. Tot i que recorda que els anys de les obres van ser complicats, creu que el balanç final és positiu. DAVID BARROSO, paradista del mercat "A la carpa va ser molt dur, molt per a tots, va haver-hi molta gent que ja no va arribar fins aquí, i que ara estem molt contents, tenim un bon mercat." La majoria dels usuaris estan satisfets amb el nou mercat tot i que alguns trobin a faltar aspectes de l'antic. ISABEL CARREÑO, clienta del mercat "Éste está mucho mejor, pero aquél tenia un 'caliu' antiguo y tal, pero vaya... Está más caro, que antes era mucho más barato." DIDAC SÁEZ, client del mercat "Amb aquesta obra van acabar de fer el que era d'esperar, un gran mercat per a un barri que s'ho mereix." Durant tot aquest mes s'han programat un seguit d'activitats per commemorar els 10 anys d'obertura del remodelat Mercat de Santa Caterina. Un equipament que va passar de les prop de 300 parades de l'antic, a les 80 actuals.

Durant tot el dissabte es van fer activitats per recordar que fa una dècada que els paradistes van tornar al seu mercat. Al matí va haver-hi una exposició de vehicles clàssics i a la tarda, a partir de les 19.30 h, va començar el “Tast de Nit”. Gairebé totes les parades del mercat van substituir els seus productes com la fruita, el peix o la carn per tapes artesanes a preus populars.

La festa va ser tot un èxit. Abans d’obrir les portes del mercat, la gent -la majoria, veïns- ja esperaven des de feia estona. “És un dia molt important per al barri. Recordo que vam viure amb molta emoció la reinauguració del mercat ara fa 10 anys, a més es va fer molt conegut per la seva coberta de colors”, explica l’Anna, una compradora de tota la vida del mercat.

Truites de patates, croquetes de peix, macedònies, i tapes originals fetes amb els productes propis de cada parada és el que es van trobar els assistents a la festa nocturna. Josep Román, un comprador habitual, comentava: “Venim al mercat gairebé cada dia i la veritat és que avui fa molt de goig; s’hauria de fer més sovint aquesta festa, sobretot de cara a l’estiu”.

Al llarg d’aquests anys, el mercat ha anat adaptant-se a les noves demandes del sector turístic, però, segons els comerciants, “encara continua sent un mercat de barri de tota la vida”. Ho diu una de les venedores de Fruites i Verdures Soto, que s’afanya a atendre als clients que volen provar les seves tapes vegetarianes.

Molta gent es va apropar al mercat atrets per la música d’una batucada que feia una crida a tothom a entrar a la festa. Fins al 30 de maig, el mercat continuarà fent activitats com concursos i visites d’escoles, entre d’altres.

Deu anys d’història i 150 més

Els venedors del Mercat de Santa Caterina van haver d’esperar sis anys per veure’n finalitzades les obres de remodelació. Mentrestant es van instal·lar en una carpa “temporal” a l’avinguda de Lluís Companys. La restauració del mercat havia de finalitzar el 2001, però es va allargar quatre anys més perquè s’hi van trobar restes arqueològiques d’una necròpolis paleocristiana que va paralitzar les obres.

La reforma d’aquest mercat va anar a càrrec dels arquitectes Enric Miralles i Benedetta Tagliabue, que van aportar modernitat a l’espai respectant-ne els elements històrics més importants. El nou mercat va destacar en la seva inauguració fa 10 anys -i encara ho fa- per la seva coberta colorida d’estil gaudinià. De l’antiga estructura se n’ha conservat la façana porticada original i les parets laterals.

El Mercat de Santa Caterina va ser, el 1848, la primera coberta de la ciutat. Al segle XX, va tenir molta importància durant els anys de postguerra perquè es va convertir en el centre d’abastament de la població de municipis com Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Badalona i fins i tot Mataró. La gent arribava en tramvia fins a la parada que hi havia al carrer de Trafalgar i la ronda Sant Pere, a pocs carrers del mercat.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a