comissaria via Laietana

El Govern espanyol ha retirat dels pressupostos generals de l’Estat del 2022 la partida de 9 M € prevista per remodelar i millorar les instal·lacions de la comissaria de la via Laietana. Aquest és un dels punts de l’acord que l’executiu de Pedro Sánchez ha tancat amb ERC per aprovar els comptes al Congrés dels Diputats. Fonts republicanes apunten que aquesta partida era vista com una provocació.

Tot i l’entesa, no s’ha pactat el traspàs de l’edifici a la Generalitat com volien els republicans i com ha reclamat en més d’una ocasió l’Ajuntament de Barcelona. L’última vegada va ser a finals d’octubre. La retirada d’aquesta partida suposa un punt d’inflexió en el debat sobre el futur de la prefectura de policia a la via Laietana. A l’octubre, el ministre de l’Interior va dir que no veu motius per canviar-la de lloc, mentre que el de Memòria Històrica va deixar la porta oberta a fer-hi un espai de memòria que conservi la tasca policial.

L’última proposta: un espai memorial per denunciar la repressió

L’acord entre ERC i el Govern espanyol arriba pocs dies després que la Regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona fes públic un informe per convertir la comissaria de la via Laietana en un espai de memòria i denúncia de la repressió franquista. El document proposa que l’edifici inclogui un museu amb les sales d’interrogatori i tortures. Per tirar-ho endavant, el consistori reconeix que no es podrà avançar fins que no es desencalli la cessió de l’edifici.