La presidenta del Grup Municipal de Ciutadans, Luz Guilarte, aspira a presentar-se a les eleccions municipals del 2023 per governar Barcelona. “Vull ser alcaldessa“, ha dit la líder del partit taronja en una entrevista al programa ‘bàsics‘, de betevé. Guilarte defensa Barcelona com “una de les capitals amb més oportunitats” del món i assegura que des que Ada Colau n’és alcaldessa s’han incrementat les desigualtats entre barris i la inseguretat.

Luz Guilarte al ‘bàsics’
ENTREVISTA COMPLETA

Guilarte s’ha postulat per liderar la llista municipal de Cs pocs dies després de les eleccions del 14-F, en què els taronges van patir una sagnia de vots i escons. La líder municipal del partit afirma que “assumeix els resultats”, si bé considera que la baixa participació els va anar a la contra: “Som els més perjudicats per l’abstenció”. La líder municipal de Cs ha fet autocrítica i creu que el partit no va saber “arribar a la ciutadania”.

Sobre els pactes postelectorals, lamenta que pugui repetir-se la fórmula ERC-Junts al capdavant de la Generalitat i descarta que Cs faci un cordó sanitari contra Vox. “Ja tenim partits d’extrema dreta com Junts o d’extrema esquerra com ERC i els comuns“, ha opinat. Si bé diu “no compartir” la política del partit d’Ignacio Garriga, demana “conviure” amb ell al Parlament sempre que respecti la llei.

Cobrir les dues rondes abans que fer superilles

La regidora s’ha mostrat crítica amb el projecte de superilla a l’Eixample presentat recentment pel govern d’Ada Colau, així com les actuacions d’urbanisme tàctic fetes els darrers mesos. “Treure cotxes d’un carrer per congestionar el del costat no és planificació“, ha lamentat. Davant del que qualifica com a “guerra al vehicle privat”, Luz Guilarte proposa una altra obra que, diu, podria transformar completament Barcelona: cobrir les rondes del Litoral i de Dalt. Això, ha dit, eliminaria el “cinturó de contaminació” que generen aquestes dues vies. “Aquests projectes són els que transformen la ciutat, no quatre blocs de ciment enmig de l’Eixample“, ha insistit.

Les crítiques a l’executiu de Colau també s’han basat en la gestió municipal de la pandèmia. Ciutadans va votar en contra del pressupost de Barcelona perquè considera que “posava tot l’esforç sobre l’esquena dels barcelonins” amb una pujada d’impostos que Guilarte ha qualificat d’històrica.

“S’ha intentat cremar viu un agent”

Sobre els aldarulls dels darrers dies a Barcelona per l’empresonament de Pablo Hasél, Luz Guilarte creu que tant el govern municipal com el català han tardat dies a condemnar els incidents. Celebra que l’Ajuntament es personi com a acusació particular per l’intent de crema d’una furgoneta de la Guàrdia Urbana. “S’ha intentat cremar viu un agent dins d’un furgó policial. Hem d’arribar a aquest extrem per reaccionar?”, s’ha preguntat la líder del grup municipal.

En canvi, Guilarte ha demanat “no criminalitzar” la policia després d’actuacions polèmiques, com la del tret de “foam” que ha fet perdre l’ull una jove de 19 anys. “El que ha fer una persona és ser conscient quan s’han creuat determinades línies vermelles. Cadascú ha de ser responsable dels seus actes“, ha dit la regidora sobre aquests fets.