Causes solidaries

Entitats veïnals i col·lectius de tota mena aprofiten Nadal per fer campanyes solidàries. L’esperit de les festes pot servir, també, per donar suport a una causa social. Algunes plataformes s’atreveixen, fins i tot, a modificar la lletra de nadales per acostar-les a les seves reivindicacions. Aquest és un resum de propostes per poder aportar un granet de sorra o celebrar Nadal a cop de reivindicació.

Èxit absolut de la loteria mantera

Fins a 20 caçadores il·lustrades per dissenyadors de renom i una loteria per rifar-les entre tots els qui vulguin comprar una butlleta al preu de 10 € al Sindicat de Venedors Ambulants. Una iniciativa que els manters van llançar a principis de desembre i que ha superat les expectatives. Fins ara ja han aconseguit recaptar 32.900 €, i el sorteig està obert fins el sis de gener.

Objectiu Venus aconsegueix el mínim necessari

Els veïns dels bloc de Venus, a la Mina de Sant Adrià del Besòs, ja han sobrepassat el mínim de 12.800 € per assumir les costes necessàries que els han de permetre seguir amb el procés judicial per ser reallotjats en blocs de nova construcció al barri. Els mecenes que ho vulguin encara tenen poc més de 30 dies per continuar aportant fons a la plataforma Goteo fins arribar a la quantitat òptima de 17.800 €.  Fa 20 anys el Consorci de la Mina va preveure l’enderroc d’aquest edifici degradat, però encara hi viuen 190 famílies que no accepten haver de pagar pel reallotjament.

Recapte d’aliments i joguines

També se suma a fer una crida de Nadal Foment Martinenc, que demana aportar joguines noves i regals per als infants i la gent gran del barri fins al 4 de gener. El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona fa recapte d’aliments fins al 20 de desembre, i la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec demana joguines fins al 30 de desembre. Són tres exemples de multitud de campanyes de tota mena que tradicionalment engeguen associacions de veïns, escoles, casals i col·legis professionals.

Fum, fum, fum contra la contaminació i el sexisme

Dos col·lectius d’arrel ben diferent s’han atrevit a versionar la nadala tradicional per adaptar-la a la seva causa. La plataforma veïnal Eixample Respira per criticar la contaminació atmosfèrica: “A l’Eixample cada dia respirem un aire brut, la salut ens perjudica i ens morim de mica en mica amb fum, fum, fum”, una versió que han interpretat aquest dijous a la plaça de Sant Jaume.

També a l’Escola Fructós Gelabert han agafat la peça ‘A 25 de desembre’ per denunciar el sexisme dels catàlegs de joguines: “Quan et diguin que és de nenes, fuig, fuig, fuig. Per què tot són princeses, que ens fan sentir ofeses? Per què tots els herois han de ser boys?”.

El Gremi de Xarcuters t’explica com fer els canelons (o on comprar-los preparats)

El Gremi de Xarcuters de Catalunya també ha aprofitat les festes per llançar una campanya amb tres àvies de protagonistes que ensenyen els joves a cuinar canelons, i els renyen per la seva poca implicació en la cuina tradicional. La promoció serveix per recomanar establiments on encarregar canelons per Nadal.