La Macarena té 29 anys i és tetraplègica de naixement. Sempre ha viscut amb els seus pares al barri d’Hostafrancs, en un pis de tan sols 40 m² i sense ascensor. Fa uns mesos la mare (Carmen Velázquez) va dir prou perquè, després de dues dècades demanant-ho, no aconseguia que l’administració l’ajudés a trobar una solució: la cadira de rodes pràcticament no cabia dins de casa i a ella i el seu marit –de 70 anys– cada cop els era més complicat portar-la en braços.

La Macarena i a la seva mare, la Carme, al pis de la Marina de Port.
La Macarena i la seva mare, la Carmen, al pis de la Marina de Port

“L’havia de rentar en una banyera especial sobre el llit, de portar en braços per tot arreu. Per anar al cotxe, a l’habitació, al lavabo… tot el dia”, explica Velázquez. A més, els van retirar alguns ajuts per la dependència. Ara la vida els canviarà perquè han aconseguit una llar més accessible: el Consorci de l’Habitatge de Barcelona, que integra la Generalitat i l’Ajuntament, els ha trobat un pis a la Marina de Port. Té 80 m² i un ascensor on cap la cadira ortopèdica especial que fa servir la Macarena.

Pagaran 400 euros al mes

El pis forma part de la Borsa de Lloguer de Barcelona, una eina que permet als propietaris amb pisos buits donar-los una sortida i que els ciutadans puguin llogar-los a un preu per sota del de mercat. Ells pagaran 400 euros al mes i el consorci posarà a lloguer el seu pis de propietat d’Hostafrancs pel mateix preu. Lucía Martín, regidora d’Habitatge, assegura que han estat “mesos de feina intensa”, però valora la borsa i fa una crida perquè més propietaris s’hi sumin.

Mare i filla miren una de les habitacions de la nova llar.
Mare i filla miren una de les habitacions de la nova llar

La Macarena i els seus pares ja podran instal·lar-se a la nova llar després de Nadal. Aquest dijous s’han trobat amb els propietaris a l’Oficina de l’Habitatge de Sants-Montjuïc per firmar el contracte i els han lliurat les claus.