De bar en bar, passant per botigues de roba i una farmàcia fins acabar en un taxi i ràpid cap a casa per poder anar al lavabo. L’Anna va provar d’usar els serveis en set establiments un dissabte a la tarda de compres abans d’acabar desistint i donar per impossible trobar lavabo amb els bars i restaurants tancats per les restriccions per la covid-19.

Les limitacions en els horaris han evidenciat que la restauració és un punt de confiança per anar al lavabo fora de casa. I que quan no hi ha aquesta possibilitat, no és gens fàcil trobar un lavabo públic. Ho saben bé repartidors i tècnics que es mouen per la ciutat: “Porto una ampolla i a vegades no tinc més remei que pixar-hi”, es lamenta en Freddy des de la cabina del vehicle.

Impossible aguantar-se

La solució d’aguantar-se, a més, no és apte per a tothom. No, al menys, per als malalts de Crohn i colitis ulcerosa. El president de l’associació que representa el col·lectiu, Alejandro Amo, explica que quan una persona malalta té un brot ha d’anar immediatament al lavabo: “Necessitem tenir la confiança que podrem utilitzar un lavabo sempre que ho necessitem, i això ara no és possible”, explica.

Segons Amo, hi ha malats que decideixen no sortir al carrer, no pas no contagiar-se de la covid-19, sinó per la por a no trobar un lavabo. Gent gran, embarassades i infants també són col·lectius que necessiten anar al lavabo amb més freqüència del que és habitual.

Sense llistat dels lavabos públics “per evitar cues”

Barcelona té 156 lavabos d’accés públic, entre els que hi ha les cabines instal·lades a l’espai públic i els que hi ha en equipaments. El consistori explica que, arran de la covid-19, s’han afegit 46 lavabos més d’equipaments al llistat.

El govern municipal es va comprometre a difondre la llista completa dels lavabos públics disponibles mentre durin els tancaments, però ara descarta l’opció per “per evitar cues i per prevenció”. “Des dels diferents serveis dels districtes o de ciutats s’informa dels lavabos disponibles en equipaments a qualsevol ciutadà que ho demani”, argumenten.

Amb aquesta limitació, l’únic mapa consultable a internet per als barcelonins indexa els lavabos només de Ciutat Vella, i es va publicar en el marc d’una campanya per evitar que els turistes orinessin a la via pública. Precisament en els darrers anys, s’ha potenciat la instal·lació de cabines al districte.