L’Ajuntament de Barcelona prorrogarà fins al 31 de desembre del 2021 l’ampliació de les terrasses pactada amb el Gremi de Restauració, perquè bars i restaurants puguin mantenir l’aforament precovid en la nova normalitat. En un principi, l’ampliació de les terrasses només havia de ser vigent durant el que queda del 2020.

Segons el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, la pròrroga de la mesura respon al “volum molt important de peticions rebudes i a la situació econòmica que viu el sector”. Collboni ha explicat que així el consistori donarà “oxigen a la restauració” i l’acompanyarà en una “reactivació progressiva a mitjà termini”.

Per ara, la mesura només preveu la pròrroga de l’ampliació de l’espai destinat a les terrasses, mentre que la possibilitat de prorrogar la rebaixa de la taxa haurà d’esperar a encetar un debat amb l’oposició. Si els grups s’avenen a prorrogar la taxa, quedarà reflectida a les ordenances fiscals del 2021.

Autoritzades dues de cada tres peticions

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha confirmat que de les 689 peticions per ampliar terrasses que han estat resoltes, 444 han rebut l’autorització del consistori. És a dir, ha confirmat la crítica del Gremi de Restauració: l’Ajuntament ha autoritzat dues de cada tres peticions, mentre que un 30 % de les peticions han estat denegades.

En total, el consistori ha rebut 4.878 sol·licituds, de les quals 3.604 han estat admeses a tràmit (la resta presentaven defectes formals). D’aquestes, la majoria (2.915) han estat validades i 689 ja han rebut la resolució definitiva. Un 60 % de les ampliacions aprovades són en calçada (en espai que s’ha tret a l’aparcament de cotxes i motos) i l’Ajuntament calcula que -al final del procés- unes 800 terrasses ampliades seran de nova creació; és a dir, per a bars i restaurants que abans no tenien terrassa.

Janet Sanz ha admès que el procés per respondre les peticions està sent lent, però ha confiat que durant el mes d’agost s’hauran pogut resoldre totes a través de l’equip de 72 tècnics encarregats de rebre i validar les sol·licituds.

El Gremi, content amb la pròrroga

A través d’un comunicat, el Gremi de Restauració ha celebrat la pròrroga durant tot el 2021 de l’ampliació de les terrasses. En aquest sentit, el director general del Gremi, Roger Pallarols, avisa que “l’excepcionalitat es mantindrà durant tot el 2021” i, per això, “la ciutat s’ha de preparar per a una recuperació que serà més lenta del que ens agradaria”.

Ara bé, el Gremi lamenta que hi hagi un “preocupant alt volum de peticions denegades” i ha explicat que l’Ajuntament ha acordat amb el Gremi un procés de revisió de les sol·licituds denegades “per esmenar possibles errors durant la tramitació”, amb l’objectiu d’evitar que els restauradors afectats interposin recursos administratius o judicials.