La llei que posa topall als preus dels lloguers a les zones més encarides de Catalunya ha entrat en vigor aquest dimarts, després que se n’hagi publicat el text al Diari Oficial de la Generalitat. No obstant això, desenes d’anuncis als portals immobiliaris segueixen oferint pisos a Barcelona per sobre de l’índex de referència. En trucades fetes pel programa ‘bàsics’ per interessar-se pels anuncis, els gestors de la propietat informen incorrectament dels termes de la llei, no rectifiquen els preus o fins i tot n’ignoren la vigència.

“L’índex no s’aplica en aquest pis”

Una oferta anuncia un pis a l’avinguda del Paral·lel, al Poble-Sec, de 70 m² amb quatre habitacions. Es lloga a 1.200 € al mes, tot i que l’índex de referència de preus indica que un immoble d’aquestes característiques no pot sobrepassar els 924,70 €/mes. En preguntar telefònicament pel desajust, la immobiliària diu que la llei no s’aplica en aquest cas: “Hi ha una excepció, quan l’antic inquilí pagava 1.200 €, el preu es pot tornar a posar a 1.200 €”.

La realitat és que el text obliga a abaixar el preu en els contractes nous fins a la mitjana que marca l’índex. En el cas que l’import sigui inferior, el preu no es pot apujar.

 

“La llei permet posar el preu de l’últim contracte”

El mateix argument utilitza una altra immobiliària per una oferta del carrer del Torrent de l’Olla, a la Vila de Gràcia: un pis de 90 m² i dues habitacions que costa 1.200 € al mes, tot i que l’índex de preus marca que haurien de ser 1.151,10 €/mes. “Si abans es llogava a aquest preu, es pot llogar per aquest preu. La llei permet posar el preu de l’últim contracte”, asseguren per telèfon.

 

“Nosaltres estem obligats a posar-ho al contracte, però les parts…”

Per un pis de 60 m² al carrer de Sant Adrià, al Bon Pastor, la immobiliària en demana 795 € al mes, mentre que l’índex indica que el lloguer del pis hauria de costar, com a màxim, 649 €. L’agent immobiliari que ens atén per telèfon assegura que la referència és “orientativa” i insinua que només estan obligats a fer-la constar: “Nosaltres estem obligats a posar-ho al contracte, però les parts…”.

“Van aprovar l’índex fa anys i han aprovat la norma, però no és obligatori ni aquí ni en cap pis“. En preguntar si ja és vigent, el gestor dubta: “No sé si entra en vigor avui”. La resposta és clara en demanar si és possible una rebaixa en el preu: “Si el llogater no està d’acord amb el preu, no es lloga”.

El govern municipal ho considera “una broma de mal gust”

La tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, considera “una broma de mal gust” que les immobiliàries no segueixin l’índex de preus de referència i “facin veure que la normativa no existeix”. En una entrevista al programa ‘bàsics’, Sanz ha reclamat al govern de la Generalitat que sigui “contundent i faci complir la llei”.