Els Mossos d’Esquadra han desallotjat un pis ocupat al carrer de Còrsega, 178, a l’Antiga Esquerra de l’Eixample enmig d’un fort desplegament policial i malgrat la resistència veïnal. Unes 300 persones han respost a la crida que han fet a les xarxes socials diverses entitats en defensa del dret a l’habitatge per evitar que s’efectuï el llançament. Aquesta ha estat la tercera ordre de desallotjament per aquest pis, situat en un edifici que es coneix popularment com La Bastida,  i finalment s’ha executat. Les afectades són dues germanes, la Yovana i l’Ana María, que viuen amb dos menors i que van ocupar aquest habitatge el 31 de març del 2019.

Resistència veïnal

Entre les persones que s’han mobilitzat, una cinquantena s’han assegut davant de l’entrada de la finca per impedir que la comitiva judicial accedís a l’immoble, però la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra els ha retirat amb el mètode d’arrencar cebes. Després, la comitiva judicial ha entrat al pis ocupat i s’ha efectuat el desnonament. La policia catalana ha fet diverses identificacions.

La protesta i el desplegament policial han provocat afectacions al trànsit del carrer de Còrsega, que s’ha tallat entre Comte d’Urgell i Villarroel.

Segons expliquen des del Sindicat d’Habitatge de Gràcia, diversos activistes van entrar a viure en alguns pisos buits de la mateixa finca, però els van abandonar pel “continuat assetjament de la propietat”. Des d’aquesta entitat denuncien talls de subministrament i també que el propietari va contractar l’empresa Desokupa per forçar un desallotjament dels pisos. Les úniques veïnes que han continuat ocupant l’habitatge són les dues germanes.

L’Ajuntament acusa la Generalitat de saltar-se la llei

Segons fonts municipals, els equips d’emergència social i d’intervenció en cas de desnonament de l’Ajuntament han acompanyat les dues germanes. El consistori afirma que ha demanat l’aplicació del decret 17/2019 ─que, entre altres qüestions, estableix que els grans propietaris han d’oferir lloguer social abans de desnonar─ i no n’ha obtingut la resposta esperada. Per això, acusa la Generalitat de no vetllar perquè la llei es compleixi.

Enduriment dels desnonaments

Des del Sindicat d’Habitatge de Gràcia i la Xarxa d’Habitatge de l’Esquerra de l’Eixample es queixen que la propietat ni ha retirat la denúncia ni ha volgut negociar cap fórmula de contracte com un lloguer social o una alternativa per a aquesta família. Denuncien, també, que en els darrers dies hi ha un nou patró, les comitives judicials i policials s’estan endurint molt i que aquesta serà una tardor plena de desnonaments.