Sortir a passejar o trobar-se amb amics està prohibit des d’aquest diumenge a la nit de les 22 a les 6 h a Catalunya. Són les restriccions, amb algunes excepcions, del toc de queda instaurat per fer front a l’expansió de la covid-19 i que obliga tothom a quedar-se al seu domicili durant la nit. Però és possible passar el toc de queda en una autocaravana? O treure a passejar el gos passades les 22 h? Resolem, amb l’ajuda de Protecció Civil, alguns dubtes que poden sorgir de l’aplicació del toc de queda.

Puc fer una trobada de més de sis persones si no sobrepassem els sis nuclis de convivència?

No, les trobades no poden sobrepassar els sis membres quan es barregen persones que no conviuen. Per tant, no es poden reunir més de sis persones, i aquí s’hi compten les persones que conviuen juntes i les que no. Només es poden sobrepassar les sis persones si aquestes formen part del mateix nucli de convivència.

Puc convidar familiars o amics a dormir a casa?

El toc de queda prohibeix els desplaçaments i la circulació en vies públiques de les 22 a les 6 h a Catalunya. Protecció Civil explica a betevé que això no limita les trobades que es puguin fer de nit en un domicili, si no hi ha desplaçaments pel carrer durant l’horari de toc de queda. Ara bé, està totalment contraindicat. Les autoritats sanitàries demanen limitar els desplaçaments fora del domicili i respectar les mesures de protecció individual i col·lectiva.

Si surto tard de treballar, puc treure a passejar el gos?

No, en horari de toc de queda, només està permès treure a passejar el gos de 4 a 6 h. S’ha de fer de forma individual, a prop del domicili i utilitzant només el temps imprescindible. Protecció Civil explica que, si l’animal té necessitats especials (com alguna malaltia) que obliga a fer sortides per fer les deposicions passades les 22 h i abans de les 4 h, es recomanable demanar un document acreditatiu al veterinari per poder-ho justificar en cas de ser requerit.

Què passa amb les persones sense sostre?

Els Mossos d’Esquadra han explicat que s’identificarà a les persones que dormin al ras en horari de toc de queda, i s’avisarà als Serveis Socials, però no se’ls multarà, segons han explicat en una roda de premsa aquest dilluns al matí. Precisament, l’entitat Fundació Arrels es mostra preocupada per aquesta qüestió i alerta d’un possible augment de les agressions a les persones sense sostre.

Puc dormir en autocaravana o furgoneta?

Sí, Protecció Civil explica que l’interior d’un vehicle s’assimila a una propietat privada. Per tant, sí que es pot passar la nit en una autocaravana o una furgoneta en horari de toc de queda.