Un grup de barcelonins s’han posat d’acord per convertir els milers d’escocells que hi ha a Barcelona en espais plenament verds. Consideren que les bases dels arbres estan desaprofitades i, en moltes ocasions, brutes o en mal estat. I per això, organitzen accions per plantar flors i plantes als escocells.

140.000 m² d’escocells per enverdir

Tot i que hi ha alguns ciutadans que fa anys que planten i cuiden els escocells que tenen a tocar de casa o dels negocis, la persona que va iniciar les plantades organitzades a Barcelona és l’escriptora Liz Castro. Explica que va veure a Instagram una iniciativa similar a Londres i, després de posar-se en contacte amb el seu responsable, va proposar a un grup d’amics i coneguts fer el mateix a casa nostra. Castro explica que és necessari donar vida al escocells per “guanyar espai verd, millorar la ciutat i respirar millor” i apunta l’oportunitat que suposa la idea: “A Barcelona hi ha 140.000 escocells i això són uns 140.000 m² que podríem convertir en verd”.

Un mapa amb els escocells enverdits

Aquella llavor que va ser el grup inicial que plantava escocells ha anat creixent i ara disposen d’un grup de Twitter anomenat Eskocells i un de Telegram amb el mateix nom pels quals es coordinen, comparteixen coneixements i experiències i s’ajuden. Fins i tot han elaborat un mapa que va creixent dia a dia en què hi ha localitzats desenes d’escocells que ja han estat enverdits per algun barceloní i en què es poden consultar l’adreça i una fotografia de la base de l’arbre recuperada.

Les plantades d’escocells són sostenibles

Les plantades d’escocells són espontànies i l’esperit del grup és del tot col·laboratiu. Entre ells comparteixen esqueixos, llavors, compost casolà i materials reciclats que utilitzen per fer els tancats que delimiten les bases dels arbres que enverdeixen. Castro diu que la idea és que el procés “sigui del tot sostenible”. En aquesta línia, col·laboren amb el TransfoLAB BCN, un espai creatiu de reciclatge de deixalles del Poblenou que cedeix l’espai i material per fer els tancats i també ha confeccionat alguns d’aquests elements per delimitar els escocells.

Col·laboració amb l’Ajuntament per plantar escocells

Per tal de donar empenta al projecte, també s’aprofiten els talls de trànsit que organitza la Revolta Escolar per tal que les famílies participin en la transformació d’escocells. Ara, han fet un pas més enllà i han iniciat converses amb l’Ajuntament per buscar la manera en què poden treballar plegats per millorar els escocells de la ciutat. El consistori veu amb bons ulls la iniciativa ciudadana i explica que les converses encara estan a les beceroles però que seguiran parlant-ne.

Comparteix a: