Desnonament Zona Franca
Autor: Grup d'Habitatge de Sants

Sense avís previ ni cap sospita, la família de la Tatiana ─amb un infant menor d’edat─ s’ha quedat sense llar en tan sols un matí: mentre era a la feina li han canviat el pany del pis que ocupava des de feia quatre anys al número 210 del passeig de la Zona Franca, a la Marina de Port. Segons el Grup d’Habitatge de Sants (GHAS), un representant de la Sareb, que n’és la propietària, hi ha portat el manyà i ha fet instal·lar una alarma al pis.

En arribar de treballar, la Tatiana ─que prefereix no mostrar-se als mitjans de comunicació─ s’ha trobat els Mossos d’Esquadra a la porta i, després d’intentar accedir al domicili “per tots els mitjans”, només li han permès entrar-hi per recollir les pertinences. La família ha estat una bona estona al replà de l’edifici envoltada de bosses i utensilis de la llar sense saber on anar. De fet, el col·lectiu prohabitatge diu que ningú no els ha ofert un lloc alternatiu on viure.

Les pertinences i l’animal de companyia de la família desnonada a la Marina de Port // Autor: Grup d’Habitatge de Sants

“Avui un nen vindrà de l’escola i només trobarà bosses”

L’Ajuntament ha confirmat a betevé que no tenia constància del llançament i que els equips municipals treballen per assignar-los un allotjament d’emergència. De fet, la Tatiana i la seva família ara només pensen en això: trobar un lloc on passar les properes nits després d’un desnonament que no s’esperaven. Sergi Bru, membre del Grup d’Habitatge de Sants, denuncia que “avui un nen, en tornar de l’escola, trobarà totes les seves coses en bosses“.

Segons el GHAS, el cas es remunta un any enrere, quan la policia catalana va identificar un exocupant del pis, es va celebrar un judici sense la seva presència i es va determinar que el domicili ocupat havia de quedar buit. La Tatiana, en assabentar-se’n l’11 de maig passat, va al·legar que l’inquilí ja no vivia al pis, però això no va ser suficient per evitar que els fessin fora a tots: ella, el seu fill i un altre familiar.

15 desnonaments al dia a Catalunya malgrat la pandèmia

El Grup d’Habitatge de Sants denuncia que la Sareb ─l’ens que es va quedar amb els actius tòxics dels bancs rescatats el 2012, la majoria pisos carregats de deutes─ ha incomplert la seva promesa: no desnonar famílies amb menors. La croada del moviment per l’habitatge amb el conegut com a banc dolent ve de lluny. A finals d’abril diversos col·lectius van ocupar una oficina de Solvia a Barcelona per reclamar que s’aturin els llançaments dels pisos de la Sareb.