L’alcalde de nit comença a prendre forma. Aquesta figura, que va anunciar Jaume Collboni fa unes setmanes, podria ser una persona “reconeguda dins de l’àmbit de l’oci nocturn o la cultura”. Això va explicar l’alcalde en l’últim plenari municipal, en què va obrir la porta que aquest nou perfil no sigui estrictament polític. Els precedents en altres països ja apunten cap a aquesta idea de persones vinculades a l’oci nocturn.

“Dialogant, comprensiu, empàtic i que no es tanqui en banda”, aquesta és la recepta de Lluís Torrents, gerent de Razzmatazz, per un bon alcalde de nit. En una entrevista al ‘bàsics’, de betevé, Torrents també ha explicat que aquesta figura no té per què ser una persona, pot ser un grup o una oficina. A més, considera que no ha de ser de part de cap sector de l’ecosistema nocturn per ser objectiva, però sí que ha de conèixer la nit: “Ha de ser una persona o comissió que ha de saber de què parla sense que hi hagi conflicte d’interessos”.

Noves ubicacions per a l’oci nocturn: els centres comercials

Pel que fa a la convivència de l’oci nocturn amb els veïns apunta algunes idees que creu que es podrien provar. Per exemple, que els locals puguin obrir i fer activitats de dia, o buscar noves ubicacions per a les discoteques o sales de concerts. “Hi ha un compromís amb l’Ajuntament per fer un pla especial de l’oci nocturn i analitzar com està distribuïda la ciutat i buscar llocs on no es generin molèsties, com els centres comercials. Un exemple n’és la Sala Bikini”.

La mediació, peça fonamental

Miquel Prats, de la FAVB, creu que la peça fonamental ha de ser la mediació. Demana que es tingui en compte el veïnat que conviu amb el soroll. “Hem de ser conscients que hi ha veïns que vivim amb volums de 70 decibels les 24 hores del dia” i que aquest és un conflicte que la nova figura ha d’abordar.

“La feina es fa sobre el terreny”

El 2021 va néixer a la ciutat la Comissió Nocturna de Barcelona, una associació cultural que defensa la cultura nocturna. L’entitat coneix l’experiència de Berlín amb l’alcalde de nit i considera que aquesta figura ha de ser una persona vinculada al sector nocturn, que vagi més enllà de l’oci i que també es fixi en la seguretat o el transport. L’Àngela Torres, portaveu Comissió Nocturna de Barcelona, defensa que aquesta figura que ha de vetllar pel bon funcionament de la ciutat durant la nit ha de conèixer el paisatge. Per això demana que es tingui en compte que “la feina es fa sobre el terreny. A Londres es fan rutes nocturnes per veure què està passant. Ha de conèixer el que passa“.