Si s’acaba implantant, Barcelona serà la primera ciutat de l’estat que tindrà un alcalde de nit. Una figura que l’alcalde, Jaume Collboni, vol incloure en les negociacions per teixir un pacte de govern i que, en última instància, tindrà la responsabilitat de gestionar la ciutat durant les nits i fer de pont entre els serveis municipals i el sector de l’oci nocturn. Però, ben bé, qui o com serà aquest alcalde de nit? La veritat és que, més enllà de l’anunci, només sabem que Collboni està obert que l’alcalde de nit no sigui un polític.

Ja fa una dècada que Amsterdam té alcalde de nit

La primera ciutat del món a tenir, oficialment, un alcalde de nit és Amsterdam (Països Baixos), que rep el nom de Nachtburgemeester. En declaracions a l’ACN, l’ara alcalde de nit d’Amsterdam, Freek Wallagh, avisa que l’encàrrec per a qui ocupi el rol és “promoure i celebrar la vida nocturna i assegurar-se que això passa d’una manera duradora i amb mirada de futur”.

Arran de les queixes veïnals que puguin provocar alguns locals d’oci nocturn, Wallagh assegura que l’alcalde de nit “mai no ha d’estar al costat dels qui ho volen tancar tot i sempre s’estan queixant”. De fet, des de ben jove, Freek Wallagh ha tingut un vincle estret amb l’oci nocturn holandès.

L’oci nocturn necessita algú al seu costat, algú que lluiti per les seves necessitats”
Freek Wallagh, Nachtburgemeester d’Amsterdam

La “night czar” de Londres: “Tot ha estat regulat en excés”

Una altra gran ciutat europea que ja té experiència en la figura de l’alcaldia nocturna és Londres (Regne Unit), on ara mateix Amy Lamé ocupa el lloc de “night czar”. També defuig del perfil polític i, en el seu cas, també pregona que l’alcalde de nit que esculli Barcelona ha de fer de pont de diàleg entre la ciutat i tot allò que passa durant les nits. A Londres, Lamé lamenta que “durant massa temps, la vida nocturna ha estat infraplanificada i sobreregulada”.

Per això, avisa que l’alcalde de nit de Barcelona es trobarà amb un primer repte al damunt la taula: “Ajudar la gent a entendre la complexitat de la vida durant les nits”.

Serà un gran benefici per a Barcelona, perquè integrareu els plans de turisme, hospitalitat i cultura”
Amy Lamé, Night czar de Londres

Nova York té més de 25.000 locals nocturns

Fora d’Europa, l’alcaldia nocturna que ha de gestionar un volum més gran de locals nocturns (entre discoteques, restaurants i bars) és The Office of Nighlife de Nova York (EUA): la ciutat té més de 25.000 locals. Tot i que, primer, l’oficina nocturna va començar amb una visió més punitiva i de control, quan Ariel Palitz va arribar al càrrec (coincidint amb un canvi al govern de la ciutat), The Office of Nightlife va virar cap a un rol més semblant al de Londres i Amsterdam.

També en declaracions a l’ACN, Ariel Palitz rebla que, per més molèsties, baralles i soroll que provoqui un local d’oci nocturn, “res no es resoldrà sense aportar-hi solucions i comunicació” i insisteix que “només la gent propera al sector és qui pot conèixer quines són les bones solucions”. Per això també insta l’alcalde de nit que tingui Barcelona a veure la nit “com un plus, com un actiu per a la ciutat”.

Les ciutats i la vida funcionen 24 hores al dia… I la nit és tan important com ho és la vida diürna”
Ariel Palitz, primera Night Mayor de Nova York

L’oci nocturn barceloní, partidari de no tenir un polític

La visió dels tres alcaldes de nit internacionals coincideix de ple amb la voluntat dels responsables dels locals d’oci nocturn de Barcelona. Tant Joaquim Boada (Fecasarm) com Ramón Mas (Gremi de Discoteques) demanen a Jaume Collboni que el futur alcalde de nit de la ciutat tingui un perfil proper al sector nocturn i que no sigui estrictament polític.

Qui, per contra, té una visió reticent d’aquesta figura és la FAVB (la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona). En declaracions a betevé, Camilo Ramos, president de l’entitat, creu que crear un alcalde de nit és com “intentar crear una figura entre un sereno i Superman”.