El Consell d’Administració del Port de Barcelona ha iniciat avui el procés per licitar la construcció i posada en funcionament del primer sistema Onshore Power Supply (OPS), que permetrà subministrar electricitat als creuers que estiguin amarrats a la terminal, de forma que puguin aturar els motors i reduir les emissions. S’instal·larà concretament a la futura terminal d’MSC, que actualment es troba en construcció al moll Adossat.

El Port de Barcelona, en un comunicat, ha explicat que aquest sistema serà el primer que es connectarà a la xarxa de mitjana tensió que es desplegarà amb el projecte Nexigen i que permetrà electrificar els principals molls del port. La licitació, que està pendent del vistiplau del Consell de Ministres, preveu un pressupost de 14,5 milions d’euros, incloent-hi la redacció del projecte, la construcció i la posada en marxa dels sistemes, així com el manteniment i la gestió durant els dos primers anys.

El sistema OPS hauria d’estar operatiu d’aquí a dos anys, el 2026, tal com està previst al projecte Nexigen. A més, paral·lelament a la licitació i també dins el marc del projecte, el Consell d’Administració ha adjudicat avui la construcció d’una bateria de set conduccions soterrades que connectaran els molls de l’Energia i Adossat, i subministraran electricitat als creuers des de la xarxa de mitjana tensió.

La connexió tindrà una longitud de 700 metres i passarà a 32 metres sota el nivell del mar, i també permetrà ampliar la xarxa de serveis del moll Adossat, que a mesura que es va ampliant també requereix una major capacitat de subministrament. Per tant, millorarà la connexió actual, construïda fa uns 20 anys per sota de la bocana nord.

També s’obrirà un restaurant a la nova Llotja de Pescadors

Entre els nous serveis destaca el restaurant de la Llotja de Pescadors, pel qual el Consell d’Administració ha convocat avui el concurs per a la seva concessió. Es preveu que el restaurant tingui uns 300 metres quadrats i una terrassa de 80 metres quadrats a la zona oberta al públic del nou edifici. Els plecs del concurs estipulen que el local haurà d’estar especialitzat en cuina mediterrània de qualitat vinculada al mar, amb protagonisme per als plats de peix, marisc i arrossos, i s’haurà de prioritzar l’ús del peix de proximitat.

Imatge virtual de la nova Llotja de Pescadors. Font: Port de Barcelona

La finalització de la nova llotja suposarà l’obertura del moll de Pescadors al públic general, ja que l’edifici incorpora una passarel·la d’accés i espais a la primera planta perquè la ciutadania pugui veure en directe la subhasta del peix. La construcció d’aquest espai i l’obertura del restaurant tenen l’objectiu de dinamitzar aquesta zona del Port Vell, que fins ara havia estat d’accés restringit