Barcelona serà la primera ciutat de l’estat a tenir un alcalde de nit. Així ho ha anunciat l’alcalde, Jaume Collboni, que ha assegurat que pacti amb qui pacti incorporarà aquesta figura a la ciutat. Es tracta d’un càrrec que ja existeix a Nova York, a París i a Londres. Però quina és la funció de l’alcalde de nit?

Londres va incorporar aquesta figura l’any 2016 amb la idea d’una ciutat que funciona les 24 hores. La “night czar”, com l’anomenen a la capital anglesa, és Amy Lamé, actriu, escriptora i presentadora de ràdio i televisió. En una entrevista al ‘bàsics’ Covadonga Camblor, periodista i corresponsal a Londres, ha explicat que l’alcalde de nit busca protegir tant treballadors com clients que es mouen en la franja nocturna, però assegura que no només està vinculat a l’oci nocturn. Per exemple, Camblor ha fet referència als sanitaris que treballen les 24 hores. En definitiva, el defineix com una figura que “coordina totes les feines que tenen lloc a la nit”.

“Més seguretat a la nit per a les dones”

L’alcaldessa treballa conjuntament amb l’oci nocturn, les autoritats locals, la policia i el transport públic. I explica que un dels canvis que la corresponsal creu que s’han notat des del 2016, quan es va instaurar aquest càrrec, és “més seguretat a la nit sobretot per part de les dones”.