El Ministeri de Sanitat vol recuperar la mobilitat internacional dins la Unió Europea de cara a l’estiu i, per això, ha anunciat la intenció d’implantar el mes de juny el certificat digital covid, un document que emetran sobretot les comunitats autònomes, llevat d’algunes excepcions, i que pot incloure tres supòsits. El primer, si la persona ha estat vacunada, i de quantes dosis. També s’aportarà el resultat negatiu d’una prova diagnòstica, per demostrar que s’està lliure del virus. I una tercera informació seria si ha patit i superat la malaltia.

“No serà un passaport”

Segons ha explicat en roda de premsa Alfredo González Gómez, secretari general d’Estat en Salut Digital, aquest certificat “no serà un passaport” ni serà discriminatori. “No limita la mobilitat per a qui no el tingui, no és un requisit per viatjar“, ha afirmat. “Però sí que facilitarà la recuperació de la mobilitat i de l’activitat econòmica, de forma segura”.

D’aquesta manera, les persones que tinguin el certificat podran esquivar les restriccions que s’imposen als viatgers, com ara, en el cas d’Espanya, el requisit de presentar una PCR negativa o de fer quarantena si es prové del Brasil o de Sud-àfrica. En canvi, les persones que no tinguin el certificat s’hauran de sotmetre a aquestes restriccions.

En qualsevol cas, González ha afegit que es treballa amb la idea que al juny hi haurà un gran percentatge de la població ja vacunada, o que, com a mínim, podria fer servir el document per acreditar una prova PCR negativa o, en el pitjor dels casos, haver superat el coronavirus.

Com serà aquest certificat?

El ministeri assegura que tampoc vol que el certificat covid sigui discriminatori pel que fa a l’obtenció, així que està pensat perquè sigui un QR, que enllaci a la informació de l’usuari, o bé que sigui un document imprès, per a aquelles persones que no tinguin tants coneixements digitals. L’objectiu principal per a Sanitat és tenir el màxim de capacitat per generar milions de certificats en poc temps. En tot cas, s’assegura que serà un certificat “senzill i gratuït”.

Segona dosi de la vacuna en un altre país de la UE

La creació del certificat implica un gran treball tècnic i de coordinació entre diversos ministeris, les comunitats autònomes i laboratoris, entre altres agents. El certificat covid, segons Sanitat, “respectarà la protecció de dades i la privacitat”. Tanmateix, permetrà compartir dades de forma que una persona pugui rebre una segona dosi de la vacuna en un altre país europeu, a més de comprovar la informació de viatgers estrangers.