El Ministeri de Sanitat ha ajornat la decisió sobre prohibir fumar a les terrasses dels establiments, encara que s’hi puguin mantenir les distàncies. Ho ha dit aquest dijous la secretària d’Estat de Salut, Silvia Calzón, després de la reunió de la Comissió de Salut Pública. Calzón ha explicat que la decisió s’ha deixat per a una altra sessió perquè estan esperant un informe jurídic. 

Segons l’Agència EFE, que ha tingut accés a l’esborrany del document que s’està treballant, hi ha un doble objectiu: “actuar sobre el tabaquisme com a factor de risc d’infecció i de contagi de la covid-19, juntament amb la necessitat de contribuir al control de l’evolució de la malaltia a Espanya”. La prohibició inclouria el tabac, però també els cigarrets electrònics i les pipes d’aigua.

Transmissió dels aerosols

Des de l’inici de la pandèmia els experts ja van posar sobre la taula el fet de fumar com un vector de contagi del coronavirus. D’una banda el fumador corre el risc de contagiar-se, en estar sense mascareta i tenir més contacte amb altres superfícies. I de l’altra hi ha risc de contagi per a qui envolta la persona fumadora, ja que amb el fum viatgen també aerosols que poden contenir càrrega viral i ser altament contagiosos. A més, aquestes gotetes poden viatjar més lluny que gotes més grans, per la qual cosa la distància de seguretat de dos metres podria no ser suficient; i poden romandre més temps en l’ambient.

Prohibit a sis comunitats autònomes

No és el primer cop que el ministeri alerta dels riscos del fet de fumar en relació amb la pandèmia. De fet, ja hi ha sis comunitats autònomes que van restringir l’acció a les terrasses de bars i restaurants. Són les Balears, les Canàries, el País Valencià, Cantàbria, Astúries i l’Aragó. Sembla que la idea de Sanitat és portar el document a la reunió a partir d’aquest dijous, però s’apunta que el debat podria allargar-se alguns dies.

A Catalunya, de moment, es permet fumar a l’exterior sempre que es respectin els dos metres de distància, tant si s’és en una terrassa com si es passeja pel carrer o un altre espai públic. Tot i això, és una limitació que sovint no es percep al carrer, on és habitual trobar-se amb fumadors en terrasses o passejant.