Persianes abaixades, locals en reforma i obertures tímides. És el panorama comercial de la Diagonal entre el passeig de Sant Joan i el carrer de la Marina, una part del tram reformat per fer-hi circular el tramvia. Amb les voreres ampliades ja alliberades perquè els vianants hi passegin, el comerç de l’avinguda comença a veure la llum després d’almenys dos anys d’obres: “Està generant molt interès per posar-hi negocis de caire turístic i el topall serà alt”, explica Vanesa Calero, directora comercial de la immobiliària Guinot Prunera, que gestiona el lloguer d’un local a tocar del passeig de Sant Joan que rep visites setmanals.

Un punt estratègic per establir-hi negocis dedicats al turisme

La llista d’idees de negocis dels interessats per aquests baixos de 220 metres quadrats i un lloguer d’entre 3.500 i 4.000 € al mes és llarga: “Lloguers de bicicletes i patinets, gelateries, restaurants, centres d’estètica…”. La majoria són comerços amb la vista posada al turisme en un emplaçament estratègic de la ciutat, un punt de connexió entre la Sagrada Família i el passeig de Gràcia.

Amb aquesta perspectiva, Nadia Sameano es va avançar fa uns mesos amb l’obertura del restaurant BCN Star Brunch entre Sardenya i Sicília: “Vam llogar el local el novembre del 2023 amb les obres a tot drap i ara esperem poder sol·licitar una llicència de terrassa per atreure tant turistes com barcelonins”.

Després de subsistir entre pols i soroll, una pujada de les vendes

Però no tot el comerç acabat d’obrir mira al turisme. Biela Cicles, que feia més de 15 anys que estava establerta al carrer del Torrent de l’Olla, a Gràcia, també s’hi va traslladar en plenes obres: “Han estat uns mesos durs, però l’aposta ens ha sortit bé. Cada dia per aquí hi passa més gent i estem apujant les vendes”, assegura Ismael Tudó. Des del juliol, han pogut copsar com les botigues de la Diagonal han passat de la mera subsistència a les reformes i l’obertura de botigues.

En canvi, a la botiga de parquets Madertec, una de les que han hagut de subsistir entre pols i soroll, no són tan optimistes: “Hi passen molts turistes però hi circulen menys cotxes. Per a nosaltres això no serà positiu“, diu Rosa Giribets.