La firma de moda Louis Vuitton ha presentat la col·lecció creuer 2025 per a dona aquest dijous al vespre al Parc Güell amb les propostes del director creatiu Nicolas Ghesquière. Al programa ‘bàsics’, l’experta en moda Joana Bonet va explicar que la marca ha escollit el parc com a passarel·la per desig exprés del director creatiu, que de petit solia passejar-hi quan passava l’estiu a Catalunya. “Gaudí és una inspiració per a Ghesquière”, ha assegurat Bonet, i ha avançat que la col·lecció en té pinzellades, com també de Miró, Bofill, Zurbarán i Goya i del cinema de Buñuel i Almodóvar.

Les models han començat el recorregut al pòrtic de la Bugadera del recinte de Gaudí i han seguit baixant l’escala que presideix la Sala Hipòstila, on els esperaven els assistents a l’acte. La col·lecció de la marca francesa es caracteritza per la sobrietat i les tonalitats neutres. Els colors més recurrents han estat el beix, el gris i el negre, que han estat molt protagonistes en diverses peces de la col·lecció. Un dels elements més reconeguts de la marca, les bosses de mà, també han estat una constant com a complement dels conjunts que han exhibit els models.

Al final de la desfilada sí que s’han deixat veure conjunts amb una mica més de color, sobretot amb diverses tonalitats de blau i lila, però sense excessiva vivesa. Per clausurar l’acte, el dissenyador de la col·lecció, Nicolas Ghesquière, ha recorregut els passadissos de la sala per saludar tots els assistents.

La llista de convidats

A la desfilada hi han assistit personalitats com les actrius Zendaya i Emma Stone i el tenista Carlos Alcaraz, els tres ambaixadors de la marca. No han faltat a la cita les actrius Ester Expósito, Anna de Armas i Léa Seydoux. Han accedit al Parc Güell altres personalitats com l’entrenador del Barça, Xavi Hernández, i la influenciadora Emma Chamberlain. Molts fans han estat esperant durant hores el també convidat a la presentació Felix Lee, cantant de K-pop. L’artista coreà finalment s’ha deixat veure a la sortida de l’hotel Mandarin Oriental abans d’anar cap a la desfilada.

Els fans esperaven poder veure els seus ídols entrar al parc per l’accés de la carretera del Carmel, però finalment la majoria han accedit pel carrer d’Olot, on la marca ha instal·lat un “photocall”. Hi han passat un dels que més furor han aixecat, Felix Lee, i l’actriu Sophie Turner, entre d’altres.

Què és una col·lecció creuer?

Segons explica la revista ‘Vogue’, especialitzada en moda, una col·lecció creuer és una mostra afegida a les tradicionals col·leccions que es presenten per a cada estació de l’any. Originalment estaven pensades per ser presentades el mes de juny davant les classes altes europees, que eren les que, durant els mesos de fred, podien marxar de vacances a indrets més càlids. Ara, la demanda és més amplia, ja que també es tenen en compte compradors de diferents parts del món amb climes molt diferents.

La moda de creuer tendeix a ser més econòmica que les peces tradicionals de les marques de luxe, per això la seva comercialització funciona molt bé. La presentació d’aquestes col·leccions, però, no encaixa amb el calendari de les setmanes de la moda internacional i per això la passarel·la es “converteix en una oportunitat perquè cada firma explori nous territoris”. L’any 2023 Louis Vuitton va presentar les peces a l’Isola Bella, al llac Maggiore d’Itàlia.

Espectacle envoltat de polèmica

Tot això, entre queixes i protestes per “la privatització” d’aquest espai públic, que no ha agradat als veïns ni tampoc a les famílies de l’Escola Baldiri Reixac. Des de dimecres hi ha restriccions i talls de trànsit a la zona i no es pot accedir al parc.