La Papereria Navarro, al passeig de la Zona Franca, abaixa la persiana després de gairebé 70 anys d’història. Convertit en un comerç emblemàtic conegut per tothom a la zona, va ser el primer establiment ubicat al conjunt d’habitatges de la SEAT, que es va construir als anys 50 per ubicar-hi els treballadors de la fàbrica. Ara és l’última llibreria que queda a la Marina de Port, testimoni d’una zona que va créixer amb l’esforç d’uns veïns retratats per Francisco Candel a ‘Donde la ciudad cambia su nombre’, publicada el 1957.

Testimonis del naixement del barri

Un d’aquests nous habitants va ser l’Enrique Navarro, fundador de la papereria l’any 1955. Al local va viure-hi amb la seva dona i allà hi van néixer els seus dos primers fills, Enrique i Eugenia; després va venir l’Esther. A la botiga ajudaven a cobrir les necessitats dels veïns i hi venien el que els demanaven, fins i tot samarretes o tovalloles. Els fills del fundador recorden que llavors era com ser en un poble on tots es coneixien. I amb nostàlgia, rememoren personatges de l’època: el verduler Virgilio, amb el seu camió vermell, la Montse de la xarcuteria o la carnisseria del senyor Paulino.

Missatges de comiat i agraïment

Amb aquesta vocació de servir els veïns, el negoci Navarro es va anar adaptant als nous temps, adaptant-se a les necessitats del barri i funcionant com a papereria, llibreria, copisteria i botiga de joguines. Així han mantingut viva la botiga, convertida en un referent a l’actual barri de Sant Cristòfol, a la Marina. Aquests dies de comiat tot l’aparador s’ha omplert del fotos d’aquest passat compartit amb amics i veïns del barri. Un missatge agraeix i reconeix aquest vincle: “Sentim haver de tancar el negoci, però us portarem sempre al cor, sou part de la nostra vida.”