L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha estrenat una campanya amb què vol reblar més el clau pel que fa a la manipulació d’aliments que ja fan els establiments del sector alimentari. S’adreça als responsables i treballadors de bars, restaurants, comerços o parades de mercat, i ho fa a partir d’uns videoclips -en què han participat restauradors i comerciants- que empren “un llenguatge senzill i atractiu”.

Ho diu el director de Seguretat Alimentària de l’ASPB, Samuel Portaña, que detalla que aquesta campanya vol “trencar la rigidesa i la fredor de les anteriors, amb un format de vídeo que pugui ser compartit i vist pel mòbil”. Neix d’un procés participatiu en què, entre d’altres, s’ha tingut en compte que els destinataris són persones de diverses cultures, per la qual cosa “s’han incorporat idiomes com el xinès o l’urdú”, diu Portaña.
[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Mira l’entrevista amb Samuel Portaña” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/basics/intoxicacions-salut-alimentaria-entrevista/|||” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

“Barcelona té un alt nivell de seguretat alimentària”

L’Agència detecta cada any una vintena d’intoxicacions alimentàries al conjunt de la ciutat. Segons ha explicat Portaña, les intoxicacions “són molt minoritàries i banals, i acostumen a estar relacionades amb l’hestamina“, una substància que apareix a la tonyina si durant la manipulació “no es respecten correctament les cadenes del fred”, puntualitza el director de Seguretat Alimentària.

En aquest sentit, Samuel Portaña que “l’època en la qual es poden concentrar aquestes intoxicacions és a l’estiu”, i descarta del calendari Nadal, malgrat que augmentin el nombre d’àpats d’empresa, d’amics i familiars fora de casa.

La majoria d’expedients són per la burocràcia

Durant el 2017, es van dur a terme 5.830 inspeccions -amb un total de 22.355 controls- i prop del 98 % dels establiments van superar les inspeccions i controls duts a terme per l’organisme. Del 2 % restant, bona part van tenir problemes “amb la paperassa”, assegura Portaña, que apunta que els principals problemes “són a l’hora de documentar els processos de neteja de locals, formació i capacitació del personal o els controls de plagues”.