L’Escola Jovellanos vol canviar de nom. La comunitat educativa vota aquest dimarts entre tres propostes: Carles Capdevila, Joana Raspall i Escola de les Aigües. D’aquesta manera, el centre vol trencar “la imatge negativa” que ha tingut “entre moltes famílies dels barris del Baix Guinardó i Gràcia” i reivindicar els canvis “en àmbit pedagògic i de transformació educativa” que està impulsant. Les votacions han començat abans de les 9 h i s’acabaran cap a tres quarts de sis de la tarda.

La voluntat de trencar estereotips es deu, en part, al fet que el col·legi hagi estat, històricament, una escola dependent del Ministeri de Defensa que acollia fills de militars i on les classes es feien en castellà. També, que es tracti d’un centre d’alta complexitat -amb molt alumnat estranger que arriba a meitat de curs- i amb baixa demanda. El centre, però, es reivindica i remarca que s’han introduït canvis en la metodologia. Per impulsar aquesta transformació, tenen el suport d’un mentor especialitzat en innovació educativa que orienta, assessora i acompanya l’equip educatiu.

En un comunicat enviat a les famílies, l’escola afirma que “entenem que hi ha part de la comunitat educativa que no voldria canviar el nom”. Tot i això, demanen la “complicitat” de tots els actors implicats perquè “acompanya tot un procés i es fa amb l’objectiu de donar una nova visibilitat exterior“. Segons ha explicat la directora del centre, Iolanda Gras, el perfil de Jovellanos, escriptor i lliure pensador, no ha influït en la decisió.

Les propostes per al nom nou de l’escola han sortit de la mateixa comunitat educativa del centre. Es van recollir 32 possibles noms, dels quals el claustre de mestres ha seleccionat els tres finalistes que se sotmeten a votació. Hi poden participar famílies, alumnat, monitors de menjador i treballadors de la cuina, mestres, personal d’administració i serveis i de neteja, cada col·lectiu en un horari determinat.

Reivindiquen un equipament esportiu nou

Al marge del canvi de nom, famílies i veïns de la zona reivindiquen també la construcció d’un equipament esportiu nou al costat de l’escola, al carrer de Sardenya, 420. Aquí hi ha un solar que actualment està en desús i que es troba també a tocar de l’Institut Príncep d’Astúries. Afirmen que està “totalment descuidat”.

Amb aquest objectiu han iniciat una campanya de recollida de signatures a través de la plataforma Change.org. En la petició asseguren que la iniciativa està planificada i aprovada des de fa 10 anys i reclamen que es faci realitat. Famílies i veïns remarquen que “satisfaria unes necessitats molt importants per als centres educatius públics de la zona […], així com per a les entitats esportives i veïns del barri”. Per reclamar la construcció de l’equipament, s’han organitzat accions i activitats reivindicatives aquest dissabte, 15 de desembre, al solar.