La secció ‘Arxiu Barcelona’, del “bàsics”, recupera el passat de la ciutat i les històries que hi habiten amb el periodista cultural Toni Vall. Aquesta setmana que s’han lliurat els premis Oscars amb tres candidatures catalanes, Vall homenatja el primer director català que va estar nominat el 1964 per aquest premi a la millor pel·lícula de parla no anglesa, Francesc Rovira Beleta amb el film ‘Los Tarantos’ estrenada el 1963. D’això en fa just 60 anys i aquella estatueta finalment la va aconseguir la cinta ‘Fellini 8 ½’, del director Federico Fellini.

Francesc Rovira Beleta, als Oscars

Un amor impossible entre famílies gitanes rivals

Amb un elenc de grans figures com Antonio Gades i Carmen Amaya, ‘Los Tarantos’ s’ha convertit en emblema del cinema rodat a Barcelona. El film és una adaptació de l’obra teatral d’Alfredo Mañas ‘La historia de los Tarantos’ i narra una història d’amor impossible entre dos joves de famílies gitanes rivals de la ciutat: els Tarantos i els Zorongos.

‘Romeu i Julieta’ i ‘West Side story’: amors impossibles a la pantalla

L’adaptació cinematogràfica de Rovira Beleta segurament va beure de la cinta estatunidenca ‘West Side story’, que s’havia estrenat pocs anys abans, el 1961. Una història que també parteix de l’argument de ‘Romeu i Julieta’ per dur l’espectador a través de la història en clau musical a la realitat de la immigració i la violència racial. Des del Nova York dels anys 50 amb el conflicte entre els Jets i els Sharks d’ascendència porto-riquenya, a les barraques del Somorrostro de Barcelona amb la representació del món gitano català. El film mostra la ciutat més marginal que acollia la immigració del sud de la Península amb moltes escenes rodades en localitzacions reals, fins i tot s’hi recull la gran nevada del 1962, el film gairebé es pot considerar una pel·lícula de cinema documental.

Carmen Amaya i Antonio Gades, icones del flamenc

Carmen Amaya en el paper de la matriarca dels Tarantos es va convertir en una icona i va deixar empremta en la manera d’entendre el ball i el flamenc racial i tel·lúric. També, ha quedat per la història el ball d’Antonio Gades per la rambla dels Caputxins ple de sentiment.

Rovira Beleta va repetir nominació als Oscars

Rovira Beleta va obtenir amb aquesta pel·lícula el reconeixement local i internacional i quatre anys després, el 1967, va repetir la nominació als Oscars amb la pel·lícula ‘El amor brujo’.

Amb dues nominacions a les estatuetes daurades, Rovira Beleta va fundar el Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya i va rebre nombrosos reconeixements com la Creu de Sant Jordi, que li van concedir poc abans de la seva mort, el 1999.