Nuria Espert
Foto: Oriol Bosch (ACN)

(ACN) Núria Espert ha estat guardonada amb el Premi Max d’honor 2024, que atorga la Societat General d’Autors i Editors (SGAE). Núria Espert ha assenyalat que el Premi Max d’honor que li ha concedit la SGAE té un “prestigi enorme” malgrat que no acapara grans entrevistes de premsa, però sí que la professió “ho llegeix, ho valora i ho discuteix”, per la qual cosa molts se n’alegren o s’enfaden. Feliç d’haver rebut el Premi Max d’honor, reconeix que ha tardat a arribar i remarca que li venia molt de gust perquè és el premi que “ens donem a nosaltres mateixos”.

L’actriu, nascuda a l’Hospitalet de Llobregat (el Barcelonès) l’any 1935, reivindica que el guardó li hagi arribat en un moment en què està fent un “treball diferent” del que l’ha caracteritzat bona part de la seva trajectòria artística.

Una carrera marcada per papers tràgics

Espert recorda que quan tenia 18 anys va fer ‘Medea’ a Barcelona i el resultat d’aquella interpretació va marcar molt la seva carrera. L’actriu reconeix que sempre s’ha sentit “una tràgica”, ja que tot el seu repertori és dramàtic. Però apunta que ho porta amb “molta alegria” i se sent afortunada que hagi estat així. Actualment, però, està treballant en una obra, ‘La isla del aire’, d’Alejandro Palomas, en què amb “gran sorpresa” interpreta un personatge divertit que considera que ha estat ben rebut pel seu públic. “Portaven un mocador per plorar i ara l’han tirat”, afirma Espert, que també valora que aquest paper s’ha convertit en una fita des del primer dia.

Núria Espert ha assenyalat que el que la fa diferent de la resta de professionals és la “sort” però també el fet que és “molt treballadora”. Amb 88 anys està en actiu però destaca la “glopada” d’actrius “joves o molt joves” que s’estan preparant i que ompliran els buits que “forçosament anirem deixant els altres”.

Un nou projecte en marxa

Tot i que l’any passat va anunciar que es retirava, Espert ha avançat que ha acceptat un nou projecte, que és un text de Wajdi Mouawad, l’autor d”Incendios’. Sense donar més detalls, assegura que està estudiant a la nit i té “por i inseguretat”: “Quan emprenc alguna cosa sempre tinc molta por, molta inseguretat. Després, la cosa es va calmant perquè si no seria impossible”, s’ha sincerat Espert.

Doctora “honoris causa” per la Universitat Royal Speech & Drama de Londres

El Premi Max no és l’únic reconeixement que rebrà l’artista. La Universitat Royal Speech & Drama de Londres ha anunciat que el pròxim dilluns farà oficial l’entrega del títol “honoris causa”. Espert ha explicat que és considerada com l’escola de tots els “grans actors” de qui està enamorada i que per aquest motiu té previst viatjar amb tota la seva família i amics a la capital britànica per “agafar ànims” de cara als seus pròxims projectes.