(ACN) El cinema català marxa de Hollywood sense cap Oscar, però deixa escrit un capítol més per a la història després de competir en tres categories en una mateixa edició. L’acadèmia ha seguit el guió previst i ha lliurat l’Oscar a millor pel·lícula internacional a ‘La zona de interés’, de Jonathan Glazer, fet que ha deixat sense opcions ‘La societat de la neu’, de Juan Antonio Bayona. ‘Robot dreams’, de Pablo Berger, tampoc s’ha pogut aixecar del pati de butaques del Dolby Theater de Los Angeles per rebre el premi a millor pel·lícula d’animació, que finalment s’ha emportat l’última pel·lícula de Hayao Miyazaki, ‘El chico y la garza’.

Una història de supervivència

Malgrat que no ha pogut recollir cap Oscar, la doble nominació de ‘La societat de la neu’ ha provocat que Bayona pugui mirar-se a partir d’ara la meca de la indústria cinematogràfica mundial cara a cara. El film narra la història dels supervivents de l’accident d’avió als Andes el 1972 i acompanya els protagonistes durant els 72 dies en la lluita per tornar a casa.  

La faula de Yorgos Lanthimos recull l’Oscar a maquillatge i perruqueria

Tampoc ha estat la nit de Montse Ribé, David Martí i Ana López-Puigcerver, que optaven a l’Oscar a millor maquillatge i perruqueria per la caracterització invisible i progressiva dels actors de ‘La societat de la neu’, una estatueta que finalment ha recollit la creativitat visual en forma de faula ‘Pobres criaturas’, de Yorgos Lanthimos. Els catalans no han pogut repetir la gesta del 2007, en què van poder pujar l’escenari del Dolby Theater de Los Angeles per la seva feina a ‘El laberinto del fauno’.

Hollywood homenatja el comiat de Miyazaki

Quant a l’animació, la meca de la indústria cinematogràfica mundial s’ha rendit a la meticulosa última producció de Hayao Miyazaki, ‘El chico y la garza’, i ha deixat sense l’Oscar a ‘Robot dreams’, de la catalana Arcadia Motion.

L’Acadèmia ha volgut tornar a distingir per segon cop l’estudi Ghibli i ha desbancat també la gran favorita a la categoria, ‘Spider-man: creuant el multivers’. La decisió es pot entendre com un últim homenatge de Hollywood al realitzador japonès, que als 82 anys ha anunciat que plega. Deixa enrere un llegat d’una quinzena de cintes d’animació, entre les quals destaquen ‘El meu veí Totoro’, ‘Porco Rosso’ o ‘El viatge de Chihiro’.

Referències a Gaza durant la cerimònia

La cerimònia ha fet bons els pronòstics i ha revalidat la norma no escrita que quan un film està doblement nominat a l’Oscar a millor pel·lícula i a millor film internacional s’imposa com a mínim en la segona categoria. Dalt de l’escenari, el director de ‘La zona de interés’, Jonathan Glazer, ha afirmat que la cinta busca mostrar cap on porta la deshumanització i ha criticat tant l’atac del 7 d’octubre com la violència a Gaza, “que ha provocat tantes víctimes innocents”. Precisament, molt a prop del Dolby Theater de Los Angeles hi ha hagut protestes contra la situació a Palestina.

‘Oppenheimer’, la gran triomfadora

La cerimònia, de menys de tres hores i mitja i que avançat en l’emissió, ha coronat ‘Oppenheimer’ amb set premis, entre els quals hi ha el de millor actor de repartiment per a Robert Downey Jr., muntatge, fotografia, banda sonora, direcció, millor actor protagonista per a Cillian Murphy, a més del premi gran de la nit, el de millor pel·lícula. La faula de Yorgos Lanthimos ocupa la segona posició al podi, amb quatre estatuetes, entre les quals la de millor actriu per a una Emma Stone.