L’Ajuntament de Barcelona ha distingit amb la Medalla d’Or al Mèrit Cultural, a títol pòstum, a Claudio López de Lamadrid. La decisió es va prendre al ple de novembre del 2019 per unanimitat. De López de Lamadrid se’n destaca la tasca editorial, caracteritzada per l’edició i difusió de grans noms internacionals i nacionals, i també la contribució  de situar Barcelona com a capital editorial de les lletres hispanoamericanes.

Els fills de l’editor, Jacobo i Jimena López de Lamadrid han rebut el guardó de mans del tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats. De glossar la figura de Claudio López de Lamadrid se n’han encarregat l’escriptora Elvira Navarro i el crític literari i amic de Lamadrid Ignacio Echevarría.  També ha intervingut l’ex-ministra de Cultura i cineasta Ángeles González-Sinde, que va ser l’última parella de l’editor. L’acte ha acabat amb una actuació del pianista mallorquí Agustí Fernández.

Claudio López de Lamadrid va morir l’11 de gener del 2019 als 59 anys de forma sobtada. Va iniciar la seva carrera en el món editorial amb el seu oncle Antonio López de Lamadrid, fundador de l’editorial Tusquets. Anys després, es va instal·lar a París, on va treballar per al segell francès Christian Bourgois. Ja a Barcelona va fundar l’editorial Galaxia Gutenberg junt amb el crític literari Ignacio Echevarría. Va ser responsable de Grijalbo Mondadori i des de l’any 2000 va ser director editorial de Penguin Random House.