L’alcaldessa, Ada Colau, i altres líders municipals han reaccionat aquest dimarts a la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern espanyol. El dirigent socialista ha aconseguit la majoria simple del Congrés dels Diputats (167 vots a favor, 165 en contra i 18 abstencions). “És un dia històric”, ha afirmat Colau a les portes del Congrés, des d’on ha seguit la votació.

Per l’alcaldessa, la investidura de Sánchez obre la porta a “un govern estable i progressista” que culmina el procés iniciat el maig del 2018 amb la moció de censura a Mariano Rajoy. Colau ha criticat les pressions de la dreta per evitar la investidura amb “crits, insults i amenaces”, però ha dit que aquestes actituds reafirmen la necessitat d’una “aliança progressista per consolidar una etapa de diàleg”.

Colau defensa l’indult als presos del procés

Abans d’entrar al Congrés, en una entrevista a RAC1, l’alcaldessa s’ha mostrat partidària d’indultar els presos independentistes com la manera “més ràpida i efectiva” per desjudicialitzar la política i poder dialogar. Tot i entendre que alguns líders no ho demanin proactivament, Colau recorda que és una mesura “en mans del Govern” perquè els que estan a la presó “no hi haurien de ser”.

Collboni, el primer a felicitar Sánchez

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni (PSC), ha estat el primer líder municipal a felicitar Sánchez en un tuit a les 14.30 h. “Barcelona ha de ser i vol ser protagonista d’una Espanya millor”, ha escrit Collboni, que veu en el futur govern de coalició amb Unides Podem “una oportunitat”.

Maragall: “És l’hora de la veritat per a l’Estat”

Des d’ERC, Ernest Maragall ha fet un tuit en què qualifica de progressista entre cometes el futur Govern espanyol. “És l’hora de la veritat per a l’Estat”, apunta Maragall, que descriu les prioritats per al diàleg: “autodeterminació i amnistia”.

Guilarte (Cs) alerta del pacte de govern

La líder municipal de Cs, Luz Guilarte, ha fet una piulada en què carrega contra el govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem. “A Barcelona en coneixem les conseqüències: menys seguretat, més impostos i més concessions als nacionalistes”, ha afirmat.

Bou: “A veure qui pot dormir ara”

El president del Grup Municipal del PP, Josep Bou, ha piulat que Pedro Sánchez és president amb el suport de “comunistes, separatistes i etarres”. “A veure qui pot dormir ara, oi, Sánchez?”, ha dit Bou tot recordant la frase del líder socialista quan era candidat sobre un pacte amb Unides Podem.

Valls pronostica “una crisi d’estat”

En un comunicat, Barcelona pel Canvi ha mostrat “gran preocupació” per la investidura amb l’abstenció d’ERC i Bildu i el suport d’Unides Podem. “Espanya tindrà govern, però no el govern que necessita”, apunta la formació de Manuel Valls, que pronostica “una crisi d’estat”. El partit de Valls creu que el PSOE, el PP i Cs tenien “el deure moral” de pactar.