Som només una de les milions d’espècies
que poblen la terra però l’única que destrueix el planeta. És el que el científics ja han qualificat com la sisena gran extinció, una més de les que ha viscut la terra però la primera que hem provocat nosaltres mateixos. De fet, la terra es va formar fa 4.500 milions d’anys i els homes van aparèixer fa 300.000 anys, és a dir, que si fossin 4,5 km, nosaltres hauríem aparegut els últims 30 centímetres. Per això, l’assessor científic i divulgatiu de “Som Natura”, l’exposició que podem veure al MCNB, assegura que “hem d’actuar ja per aturar la destrucció del planeta”.
Ciència ciutadana
El museu ens convida a participar en alguns dels 90 projectes de ciència ciutadana. Tots són projectes d’estudi de la diversitat natural i en els que podem participar com a voluntaris.
RiuNet
RiuNet és una eina educativa interactiva que et guiarà en la diagnosi de l’estat hidrològic i ecològic d’un ecosistema fluvial. Al mateix temps, proporcionarà dades científiques als investigadors del Grup de Recerca Freshwater Ecology and Management (FEM) del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona
BioBlitz
Una BioBlitz és una activitat de ciència ciutadana en què els científics som tots i es treballa per trobar i identificar el màxim d’espècies possibles d’una zona. El dissabte 27 de maig al Parc de l’Oreneta es realitzarà la propera trobada del BioBlitz.
El seguiment d’ocells a Barcelona i Catalunya
L’objectiu és conèixer les tendències temporals de les poblacions d’ocells comuns a Barcelona i Catalunya i, mitjançant aquestes dades, generar indicadors sobre la qualitat del medi. El SOCC és un projecte científic iniciat l’any 2002 i fonamentat en la participació ciutadana. Des de fa anys la participació està situada al voltant de 220 col·laboradors i 300 itineraris actius.
Xoc climàtic a betevé
Xoc climàtic és un especial de betevé que aprofundeix en el canvi climàtic amb el focus posat en Barcelona i el seu present i futur. A través del web Xoc climàtic: una mirada de betevé sobre el futur de Barcelona, us expliquem les causes de l’escalfament global del planeta, com afecta la salut de les persones i què podem fer per aturar aquest procés.