El 5 de febrer comença l’any nou lunar i és el dia en què la comunitat xinesa dona la benvinguda a l’any 4717, tot i que a Barcelona s’ha celebrat uns dies abans. Amb la festivitat, s’acomiada l’any del gos de terra i se celebra l’entrada de l’any del porc de terra. Però què simbolitza el porc en la cultura xinesa?

Al calendari xinès, cada any es representa amb un animal: hi ha 12 horòscops que es repeteixen cíclicament i es pot comparar amb l’horòscop d’occident, que va en funció del mes en què ha nascut cada persona. En canvi, a la comunitat xinesa, un signe o un altre s’assigna segons l’any de naixement. En el cas de l’any del porc, per exemple, també ho van ser el 1935, el 1947, el 1959, el 1971, el 1983, el 1995 o el 2007.

L’any del porc de terra

Segons les creences xineses, el porc simbolitza la relació amb la terra i el menjar. Per això, els colors “de la sort” són el groc, marró, gris o or, mentre que el blau per a aquests signes és desafortunat.

Pel que fa als números, el 2, 5 i el 8 es considera que porten sort a les persones que han nascut l’any del porc, la qual cosa pot condicionar-los a l’hora de programar un viatge o tenir un fill, en el cas dels més creients. La cultura xinesa, fins i tot detalla les plantes més ben avingudes amb aquestes persones, que són l’hortènsia i la margarida.

En relació amb la personalitat, de les persones que són porc de terra es diu que són bons amics, fiables, tolerants, generosos i responsables.