Aquest 2022 volem deixar enrere les emergències sanitàries i les restriccions, però el que no volem oblidar és que les sèries han estat companyes inseparables durant gairebé dos anys de pandèmia, i han servit no només per entretenir-nos, sinó també per emocionar-nos o reflexionar. Aquest inici del 2022 ha arribat carregat de noves temporades o estrenes que no podem passar per alt, i aquí en veiem alguns dels exemples més destacats.

1. ‘Euphoria’


Sam Levinson. HBO Max, 2019 – en emissió

La pandèmia ha retardat l’estrena de la segona temporada i els seus responsables van compensar l’espera amb dos episodis especials que denotaven les restriccions als seus respectius rodatges, però no hi ha dubte que el que realment esperàvem és aquesta continuació de ple dret. És la història d’una exaddicta enamorada d’una companya d’institut que topa amb l’evidència que tot el seu entorn està ple de secrets i vicis no confessats. La primera temporada va acabar, a més, amb un d’aquells clímaxs que fan difícil l’espera del retorn d’una sèrie. Com dèiem, si ‘Euphoria’ ha guanyat la projecció i el prestigi que té és per la interpretació de Zendaya, que va aconseguir un Emmy per aquest paper i fa tota la pinta que no serà el darrer premi que guanyarà.

2. ‘After life’


Ricky Gervais. Netflix, 2019 – en emissió

Veient la primera temporada, costava d’imaginar que parlaríem de la tercera, com és el cas, però hem de confiar que el talent de Ricky Gervais sabrà parar a temps. Però és que a més, aquesta sèrie aconsegueix que connectis tant amb els personatges i les seves situacions, siguin dramàtiques o còmiques, que t’oblides de si l’argument s’allarga o no. Gervais hi interpreta un home que no aixeca el cap després de la mort de la seva dona, però el dia a dia a la feina i els personatges pintorescos que l’envolten l’acaben reconciliant amb la vida. Gervais n’és el protagonista, director, guionista i productor, i hi troba un equilibri prodigiós entre drama i comèdia. 

3. ‘Peacemaker’


James Gunn. HBO Max, 2022

El Pacificador del títol és un mercenari de moral més que dubtosa que, sovint a contracor, acaba fent grans proeses. La sèrie explora els seus orígens i què s’amaga rere el seu nom: una fixació gairebé infantil per aconseguir la pau a qualsevol preu. És una sèrie de James Gunn, responsable de ‘Guardianes de la galaxia’ : és un espectacle ple d’acció i humor absurd que t’acaba guanyant pel seu enginy i la interpretació de John Cena, que aprofita l’ocasió per riure’s molt dell mateix.

4. ‘Chucky’


Don Mancini. SyFy, 2021

Les aventures del ninot diabòlic continuen en una sèrie que recupera el punt d’irreverència de les primeres pel·lícules i no només és un relat ple d’ensurts i esclats de violència, sinó que aprofita l’avinentesa per fer uns quants apunts socials força sucosos. Es nota que al darrere hi ha un dels pares de la criatura, Don Mancini. A estones és molt divertida, en d’altres, molt pertorbadora. I està plena de referències a la saga, que sempre ha estat una paràbola molt punyent sobre la societat de consum i els nostres terrors domèstics. La sèrie ja ha estat renovada per a una segona temporada. 

5. ‘Aquellos maravillosos años’


Saladin K. Patterson. Disney Plus, 2021 – en emissió

La sèrie fa molts esforços per no ser un simple “remake”, ja que en aquest cas se centra en una família afroamericana de finals dels 60 i posa el focus en problemes socials diferents. Però manté algunes idees estructurals, com el narrador, que aquí és Don Cheadle, i que cada episodi busqui ser un conte exemplar sobre els conflictes familiars i generacionals. No és cap desastre, però no aporta res de nou. El més curiós de la sèrie és que Fred Savage, el nen de l’original, és un dels productors i directors.

6. ‘Quédate a mi lado’


Juliet Charlesworth, Sheila Nortley. Netflix, 2021

Una producció britànica basada en un llibre de l’autor d”El inocente’, Harlan Coben, que va firmar fa anys un acord amb Netflix que està donant molts fruits. Aquesta en concret no inventa res però s’ha de dir que és molt entretinguda. La protagonista és una mare de família que, quan rep la visita d’una amiga de fa temps, es veu obligada a enfrontar-se a un passat molt tèrbol que també implica un fotògraf i un policia. Amb Coben les regles del joc són molt clares: secrets del passat, girs inesperats i personatges que no són qui diuen ser. Mai no són res de l’altre món, però te les acabes mirant i acabant. Aquí a més la protagonista és Cush Jumbo, descoberta a ‘The good fight’.

7. ‘Yellowjackets’


Ashley Lyle, Bart Nickerson. Movistar, 2021 – en emissió

Sèrie molt sorprenent per la seva manera de descriure els personatges i, sobretot, per la mala bava que transpira. La història comença quan un equip de jugadores de futbol té un accident aeri i les supervivents es troben enmig d’una zona boscosa plena de perills. Està molt ben feta i interpretada, i té unes escenes de tensió absolutament memorables. Serà de culte, temps al temps.