Cada vegada que s’apropa una data assenyalada, i aquest desembre en tenim unes quantes, és el moment de posar-nos al dia de les sèries que tenim pendents. Per això, ara que arriba el Nadal 2022, el recuperem les recomanacions de Pep Prieto: quina és llista d’imprescindibles de sèries per Nadal? Són un total de 8 sèries imprescindibles per gaudir d’una bona sessió al sofà.

1. ‘Ojo de Halcón’


Jonathan Igla. Disney Plus, 2021

Marvel se les ha arreglat perquè cada estrena seva sigui percebuda com un esdeveniment. I aquesta en concret està protagonitzada per un dels Avengers originals, que a més passava per sèrie pròpia. Però a banda de satisfer els fans, que hi trobaran moltes picades d’ullet i veuran com s’avança en la trama de les pel·lícules, és una minisèrie que pot agradar a tothom perquè no deixa de ser un conte de Nadal sobre un home que prova de sobreviure a una missió molt perillosa per poder tornar a la seva família.

Entre els al·licients de la sèrie hi ha Jeremy Renner, que li té la mida molt agafada al personatge, i Hailee Steinfeld, en un paper que ha vingut per quedar-se a l’univers de Marvel.

2. ‘Starstruck’


Rose Matafeo. HBO Max, 2021

Una sèrie que sembla un “Notting Hill” des de la perspectiva femenina… i també des d’una perspectiva més realista, perquè aquesta comèdia sap anar al moll de l’os de l’enamorament i la idealització i acaba essent més una sàtira del gènere que no una comèdia romàntica a l’ús. És, dèiem, la història d’una noia que subsisteix com pot que inicia una relació de moltes anades i vingudes amb un actor famós.

El millor és com aborda als absurds d’una relació com aquesta i com s’entreté a descriure tots i cadascun dels personatges que apareixen en pantalla. El mèrit és de la creadora i protagonista, Rose Matafeo, que aconsegueix riure’s una mica de les nostres expectatives i, al mateix temps, dibuixar-nos un somriure de complicitat.

3. ‘La vida sexual de las universitarias’


Mindy Kaling i Justin Noble. HBO Max, 2021

No us deixeu enganyar pel títol: aquesta sèrie és una divertida mirada a un grup de companyes d’habitació i tracta amb molta gràcia els problemes sexuals, racials i de gènere. Aconsegueix dotar el gènere de discurs, que no és fàcil, i si funciona tan bé és perquè les seves quatre protagonistes estan esplèndides. Es nota la mà en els diàlegs de la seva creadora, Mindy Kaling, que també és autora de ‘Yo nunca’. ‘La vida sexual de las universitarias’ és d’aquelles sèries que et posen de bon humor i a més els capítols passen volant.

4. ‘La asistenta’


Molly Smith Metzler. Netflix, 2021

Una sèrie de Netflix que aborda temes poc tractats a les sèries com el maltractament psicològic. I justament en això és on més brilla aquesta sèrie, que ens mostra realitats que molt sovint queden implícites a la ficció i que aquí es tracten amb sensibilitat i atenció al detall. És la història d’una mare jove que marxa d’una llar irrespirable i violenta per topar de ple amb un sistema burocràtic que no sap donar resposta al seu problema.

Fa patir molt i té algun moment que potser abusa d’alguns clixés, però igualment és un drama molt emotiu amb una gran actriu al capdavant, Margaret Qualley. Per cert, que la seva mare a la ficció, Andie MacDowell, també ho és a la vida real.

5. ‘Dopesick’


Danny Strong. Disney Plus, 2022

Una sèrie que denuncia l’ús d’opiacis als medicaments. Una denúncia sense concessions als abusos de la indústria farmacèutica nord-americana i el joc d’interessos comercials que ha portat infinitat de persones a ser addictes a medicaments molt perillosos. La sèrie tracta el tema des de diferents perspectives: trobem els agents de la llei que investiguen aquests casos, els metges, els farmacèutics, les multinacionals i, per descomptat, les víctimes, que acaben pagant molt car la necessitat de superar un dolor insuportable. D’això va ‘Dopesick’, del mercadeig amb el dolor, i destaca pel seu extraordinari repartiment. En aquest hi destaca un nom que ja fa unes quantes interpretacions memorables: el de Michael Keaton.

6. ‘Doctor Portuondo’


Carlo Padial. Filmin, 2021

El seu creador i director, Carlo Padial, hi adapta el seu propi llibre, sobre la seva experiència amb un terapeuta molt singular, un exiliat cubà a Barcelona amb una personalitat que converteix l’espectador en còmplice de les reaccions del seu pacient. Es tracta d’una sèrie molt interessant tant pel tema que tracta com pel seu to, que mai cau en tòpics i treu molta punta de tots els personatges. El meu preferit és el de la parella del protagonista, interpretada per Olivia Delcán, amb la qual és impossible no identificar-se. Està formada per capítols curts, directes i plens de detalls.

7. ‘The shrink next door’


Georgia Pritchett. Apple, 2021

La relació entre un psiquiatra i el seu pacient també és l’eix d’una gran sèrie que no hauria de passar desapercebuda: ‘The shrink next door’. És la història d’un psiquiatra que acaba assolint una relació de control absolut del seu pacient, fins al punt d’anar a viure a casa seva i aconseguir la presidència del seu negoci familiar. Aquesta minisèrie brilla per la manera que retrata les subtileses de la manipulació d’una persona feble, i perquè ho fa des d’una perspectiva que es va tornant més i més tèrbola a mesura que avança la narració. Paul Rudd i Will Ferrell són els seus magnífics protagonistes.

8. ‘El libro de Bobba Fett’


Dave Filoni i Jon Favreau.
Disney, 2021

Aquesta sèrie, “spin-off” de ‘The Mandalorian’, se centra en un dels secundaris més carismàtics de la trilogia original. Els seus creadors intenten així donar-li un protagonisme que fins ara se li havia negat i no cal dir que els conceptes “Star Wars” i “Nadal” mariden molt bé: serà, segur, una de les produccions més vistes d’aquest 2021 tan ple de sèries.

Notícies del Nadal 2022