Cada vegada que s’apropa una data assenyalada, i aquest desembre en tenim unes quantes, és el moment de posar-nos al dia de les sèries que tenim pendents. Per això repassem amb el Pep Prieto la seva llista d’imprescindibles per aquest desembre ple d’efemèrides.

1. ’30 monedas’

Álex de la Iglesia i Jorge Guerricaechevarría. HBO, 2020

La sèrie d’Álex de la Iglesia per a HBO és un dels plats forts de les plataformes per a aquest final del 2020. No és un treball nadalenc, però sí molt bíblic. ’30 monedas’ és com una síntesi de l’obra de l’autor. Hi ha comèdia d’embolics, veïns xafarders, sàtira política, monstres mitològics i conspiracions satàniques. I si bé és cert que no és nadalenca, la seva manera d’abordar el terror religiós de tota la vida és entusiasta i està ple de grans moments. Les 30 monedes del títol són les que van servir perquè Judes traís Jesús, i el protagonista és un capellà de passat fosc que s’enfronta amb les forces del mal. És molt divertida i entretinguda, i quan vol també molt impactant, i el seu repartiment disposa de grans noms com Eduard Fernández, Megan Montaner, Carmen Machi i Miguel Ángel Silvestre.


2. ‘Dash & Lily’

Joe Tracz. Netflix, 2020

Dos adolescents es comuniquen a través d’un dietari en aquesta comèdia romàntica i molt nadalenca de Netflix. Una història d’amor ambientada per Nadal i a Nova York. L’ambientació novaiorquesa és clau perquè aquesta sèrie t’acabi guanyant, però és que a més la història té la seva gràcia: va de dos adolescents que es comuniquen a través d’un dietari vermell que van deixant a diferents punts de la ciutat. Se li pot retreure que els personatges caiguin en alguns clixés, perquè ell és el típic rebel i ella la típica somiadora, però acaba essent força recomanable per reconciliar-se amb el romanticisme tradicional. Que en temps virtuals s’aposti així per l’amor epistolar, doncs mira, fins i tot estova.


3. ‘Bridgerton’

Chris van Dusen. Netflix, 2020

La creadora de sèries com ‘Anatomia de Grey’ produeix aquest drama  d’època ple de secrets i rumors narrat per Julie Andrews. Vestits d’època, embolics sentimentals… una fórmula que mai falla i que s’estrena el mateix dia de Nadal, i això ja diu molt de la fe que tenen en aquesta producció de Shonda Rhimes. La cosa va d’uns textos que posen al descobert els secrets d’una família poderosa i la seva posició a l’alta societat. Ja us podeu imaginar per on van els trets: és el serial de tota la vida adaptat a les noves audiències. I atenció, perquè la narradora de la funció és ni més ni menys que la llegendària Julie Andrews. És l’equivalent a ‘Sissí, emperadriu’, de l’era de les plataformes.


4. ‘The Mandalorian’

Jon Favreau. Disney Plus, 2019 – en emissió

La segona temporada de la sèrie sorgida de l’univers ‘Star Wars’ està donant una lliçó de narrativa i enginy. Una sèrie que sembla que convenç fins i tot els que no són fans de ‘Star Wars’. I és normal, perquè justament un dels mèrits que té és que és una sèrie excel·lent més enllà de la seva pertinença a aquest univers. Si n’ets fan, hi trobes infinitat d’aspectes engrescadors, perquè està plena de referències a aquest imaginari i captura perfectament l’essència de la trilogia original. I si no ho ets, la seva narrativa, el seu enginy i la seva capacitat per crear personatges molt carismàtics l’eleven a un nivell altíssim. La segona temporada, que ja enfila la recta final, està essent absolutament extraordinària, perquè ha aconseguit que cada episodi sigui diferent de l’anterior, sense perdre la seva identitat.


5. ‘Truth Seekers’

Nick Frost, Simon Pegg, Nat Saunders i James Serafinowicz. Amazon, 2020

El Nadal es presta a entrar en terrenys fantàstics, un dels gèneres que més s’ha revalidat a la televisió actual. Sobretot perquè els creadors televisius l’han sabut entendre com una suma de gèneres que reivindica els clàssics. Un bon exemple és una sèrie que està passant massa desapercebuda: ‘Thruth Seekers’. Si coneixeu la coneguda com a Trilogia del Cornetto, ja sabeu més o menys què us trobareu en aquesta sèrie de Nick Frost i Simon Pegg. Però si no heu vist aquestes pel·lícules, us ho resumim: aquest meravellós tàndem es dediquen a agafar els gèneres i els donen la volta amb humor i una certa mala bava. En aquesta sèrie d’Amazon, Frost interpreta un tècnic de fibra òptica que a les seves hores lliures es dedica a buscar fantasmes per l’Anglaterra rural, i acaba descobrint que hi ha una conspiració sobrenatural per ressuscitar una entitat maligna. No acaba de trobar el to entre la comèdia i el terror, però és molt entretinguda i les seves picades d’ullet als clàssics són entranyables. Pegg també hi apareix, però en un paper secundari.


6. ‘Soulmates’

William Bridges i Brett Goldstein. AMC, 2020

Aquestes festes també podreu veure sèries que, com ‘Black mirror’, ens emmirallen als perills de la tecnologia. Justament un dels seus guionistes és al darrere d’una sèrie que planteja un dilema molt interessant: ‘Soulmates’. Un futur no tan llunyà on un test et permet saber quines és la teva mitja taronja, amb les conseqüències que això comporta: i si et fas el test i descobreixes que la persona que tens al costat no és la teva mitja taronja? Cada episodi d’aquesta sèrie és independent, però partint del test i les decisions que se’n deriven. Tècnicament està molt ben feta i potser no totes les històries tenen la mateixa força, però com a mínim et fa pensar sempre què faries tu en el lloc dels personatges. Compta amb grans intèrprets com Bill Skarsgård, Sarah Snooke, Malin Akerman o la catalana Laia Costa.


7. ‘Gambito de dama’

Scott Frank i Allan Scott. Netflix, 2020

Aquesta sèrie ja fa setmanes que encapçala tots els rànquings mundials i segurament serà la més vista d’aquestes festes. El drama sobre una jugadora d’escacs s’ha convertit en la minisèrie més vista de la història de Netflix. Ha batut tants rècords que fins i tot Netflix, que acostuma a donar poques dades de consums, ho ha dit públicament. El seu èxit sembla un paradigma que el boca-orella encara funciona i que la qualitat pot acabar tenint premi. És la història d’una jugadora d’escacs que aspira a convertir-se en campiona del món, però també el retrat de la lluita d’una dona per obrir-se camí en un món d’homes. Brilla per les partides d’escacs, rodades amb un sentit del suspens excepcional, i per la grandíssima interpretació d’Anya Taylor-Joy.