El Teatre Lliure s’estrena amb Federico García Lorca, de qui no havia dut cap obra a escena, amb ‘Yerma’. Una versió dirigida per Juan Carlos Martel amb escenografia de Frederic Amat i música minimalista de Raül Refree. L’actriu María Hervás encarna la protagonista d’aquest poema tràgic sobre una dona que no aconsegueix tenir fills.

“No he volgut dissenyar el personatge sinó anar-lo descobrint durant el procés de creació”, comenta l’actiu, que ha estat molt elogiada per la seva interpretació. La pressió social sobre la dona, tema recurrent en obres de Lorca com ‘La casa de Barnarda Alba’ és el detonant del drama. Segons Hervás, “en el fons el seu desig és ser lliure, però la normativitat del moment li imposa ser mare”.

Espai escènic i música

L’espai escènic, que ha dissenyat Frederic Amat, amb el públic a quatre bandes, té forma d’úter i terra cendrós, i juga amb unes teles translúcides que ara amaguen, ara mostren, el que passa a casa de la protagonista. La banda sonora composta per Refree és essencial: només les veus dels intèrprets i algunes percussions. “El Raül ens va comentar que abans, als pobles, tothom cantava, independentment de si tenia veu o no. Va pensar que era bo recuperar aquest tarannà comunitari”, explica Hervás.

El rol del marit de la protagonitsa recau en Joan Amargós, en un muntatge en què actuen també David Menéndez, Isabel Rocatti, Yolanda Sey, Camila Viyuela i Bàrbara Mestanza.