El 25 de novembre és el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. Aprofitant l’efemèride triem projectes musicals, novetats discogràfiques i cançons que critiquen la violència masclista, que donen suport a la lluita antipatriarcal i que assenyalen uns sistemes i codis que cal detectar, denunciar i corregir no només durant aquesta data, sinó cada dia.

1

Haim

‘Women in music pt.III’, 2020

La cançó ‘Man from the magazine’ parteix d’una situació incòmoda que va viure el grup. En una de les primeres entrevistes, un periodista va preguntar a la baixista si feia les mateixes cares al llit que dalt l’escenari mentre toca. Aquesta pregunta misògina va donar origen a la lletra d’aquesta cançó, que critica un reguitzell de situacions violentes que viuen les dones i les dones músiques. La cançó forma part de l’últim disc de les talentoses i multiinstrumentistes germanes Haim, un disc de pop vibrant i que ja des del títol mateix, ‘Women in music pt. III’, és una llança contra el masclisme dominant i el tracte injust que reben les dones en el sector musical i defensen la seva llibertat i autonomia.

2

Fiona Apple

Fetch the Bolt Cutters’, 2020

Un dels discos més importants de l’any per diversos motius: perquè la Fiona Apple és una compositora i música fascinant, perquè des de la seva referència discogràfica anterior ha estat vuit anys ideant i treballant aquest disc, i perquè cada cançó i la globalitat és un viatge i un manifest al·lucinant tant en l’àmbit musical, com líric. És un disc molt ric, experimental, amb canvis de ritmes i d‘estructura, juga amb tota mena d’estils i amb una destresa narrativa admirable. El títol de l’àlbum fa referència a una cita de ‘The fall’, en què la protagonista, una detectiu de crims sexuals, exclama la frase durant la investigació d’un assassinat en què una dona ha estat torturada.

3

Les Buch

Ens estant matant’, 2019

Les Buch són un quartet de Terrassa que té un parell d’anys de trajectòria i un EP publicat l’any passat, que comparteix títol amb la cançó. Són una banda de rock dur i punk reivindicativa i feminista, que amb les seves cançons manifesten tot allò que les preocupa i molesta, com dèiem, sense embuts i amb tota la força, perquè una dona sense por no ha de ser un perill, sinó la normalitat. Finalistes del Sona9 d’enguany, acaben de rebre el Premi Joventut. Són, per tant, un grup emergent que esperem que, en tots els sentits, faci molt soroll.

4

La Femme Brutal + Sandré

‘Me casó mi madre’, 2020

Aquí tenim dues bandes barcelonines capitanejades per dones que van col·laborar juntes, tot gravant aquesta versió d’una cançó popular. Alerta, que la lletra d’aquesta cançó és molt forta: “me casó mi madre, chiquita y bonita, con un muchachito que yo no quería”. Aquest seria un bon exemple de cançó amb missatge que perpetua cànons masclistes i que tant grinyolen en l’actualitat. En mode satíric, amb aquesta versió punk i garatge en fan una crítica el duet La Femme Brutal i el quartet punk Sandré. La posada en escena de Sandré és com un huracà i cada cançó un cop de puny. Després de l’acollida fantàstica del seu primer disc, ‘Ave Muñón’, estan a punt de delectar-nos amb un següent EP. ‘Trunel’, que es publicarà aquest desembre.

5

Ketekalles

El amor’, 2020

Aquest quartet tan exuberant com reivindicatiu i transgressor, presenta les cançons del seu disc de debut, que fusiona rumba, funk, hip-hop, soul, trap i un discurs feminista tan personal com universal. Amb la incombustible Sombra Alor al capdavant, (exmembre de Tribade, entre altres projectes musicals), el seu és un cant de llibertat respecte a les dones i a l’acompanyament emocional d’aquestes envers la violència sistemàtica patriarcal. Amb alegria i la millor energia proposen formes noves de construir-se com humanitat.

6

Amaarae

The angel you don’t know’, 2020

Un dels projectes musicals recents més aclamats, per les seves composicions i també pel seu missatge. Tota ella —des de la música que crea, fins al seu discurs i l’estètica colorista i andrògina— ha despertat l’atenció de públic, mitjans i crítica, arran de la publicació del seu disc de debut ‘The angel you don’t know’. És una compositora, cantant i productora molt interessant perquè amb la fusió d’estils com R&B, hip-hop, trap i músiques de la diàspora africana com l’alté nigerià crea un estil molt singular i captivador que ja l’ha situada a les primeres posicions d’afrobeats actual. Amb les seves cançons no només vol sacsejar la música de l’oest d’Àfrica, sinó també la comercial d’occident i subvertir el sistema patriarcal anacrònic i ser un referent per a les nenes i noies africanes perquè aquestes puguin ser i fer allò que vulguin.

7

Bad Gyal

‘Blin blin’ feat. Juanka, 2020

Hi ha cançons de reggeaton, trap, perreo, dancehall amb discurs misogin i la connotació sexual de les seves lletres i balls pot resultar agressiva o violenta. Però també, cada vegada més artistes dones que utilitzen aquests gèneres defensen un missatge radicalment oposat. La diferència recau en si la persona emissora és una dona i, sobretot, en el consentiment. Bad Gyal, Ms Nina, Albany, Rosa Pistola o Tremenda Jauría, entre moltes altres, reivindiquen les llibertats de les dones mitjançant la música, una retòrica oral particular, el control del propi cos i la sexualitat, el control econòmic i l’accés al poder, i sempre evitant el tic masclista d’enfrontar unes envers les altres i forçar una competència innecessària.

8

Ela Minus

Acts of rebellion’, 2020

Ela Minus, música, compositora i productora colombiana, ha publicat fa ben poc el seu primer disc i és important perquè és la primera referència d’una dona llatina que edita el segell britànic Domino i també perquè, a banda d’unes composicions suggeridores i inquietants, ‘Acts of rebellion’ és un acte rebel autèntic i polític contra els codis patriarcals establerts. Amb la intenció inicial de crear cançó protesta feminista, manifesta que la seva música respon a una voluntat de lluita col·lectiva envers la violència contra les dones, ja que, amb maduresa, l’entén no com una causa individual, sinó amb impacte social global que afecta tothom.