La coreografia pública del cos femení i, per tant, la identitat pública de les dones quan deixen l’esfera domèstica, segueix marcada per les normes del patriarcat en nom de la llei.

Una proposta que obre una reflexió sobre la construcció i normativització de l’espai públic des de la perspectiva de gènere i que disposa d’entrevistes a especialistes en el tema com: Brigitte Vasallo (activista), Paula Ezquerra (Asamblea de Activistas Pro-Derechos sobre el Trabajo Sexual de Catalunya ), Mercè Amor (Festa de la Dona), Col·lectiu Punt 6, Zaida Muixí (arquitecta), Marta Segarra (catedràtica de literatura francesa), Mary Nash (historiadora) i María Castejón (investigadora especialitzada en temes de gènere).

Aquesta sèrie de tres capítols de videoassaig de l’equip d’Audiovisuals del CCCB, està dirigida per Ingrid Guardiola i amb muntatge de Joan Carles Rodríguez.


Control

És el primer de tres capítols del videoassaig ‘Soy cámara’, de l’equip d’Audiovisuals del CCCB. Aquest breu documental tracta sobre les pressions i els mecanismes de control que suporta la identitat pública femenina, lluny de l’esfera domèstica, al llarg de la història. Des de la figura de la “flâneuse“, la reivindicació de la llibertat personal de la dona, fins a les normes cosmètiques i estètiques actuals. 


Violència

La violència exercida en l’espai públic envers les dones ja sigui amb finalitats econòmiques, sexuals o racistes. En un context en què les reaccions masclistes, les violacions i els burquinis estan a l’ordre del dia. Despullades, revestides o violades, el cos femení es regeix per les normes i lleis del patriarcat.


Acció

Quines són les lluites, referents i eines polítiques per pal·liar la violència i el control que s’exerceix envers les dones a l’espai públic? Aquesta proposta intenta respondre la pregunta i analitza etapes del moviment feminista que, segons la filòsofa Fina Birulés, és “l”únic moviment revolucionari de la història que no dona suport a la seva reivindicació sobre un model previ”.


Un treball de recerca i experimentació elaborat entre el 2016 i 2017 que es va emetre a betevé durant el 2019. ‘Soy cámara online és un laboratori de nous formats audiovisuals produït pel CCCB en col·laboració amb diferents universitats i realitzadors. Un espai experimental i participatiu que reflexiona sobre els temes més urgents de la societat contemporània, posant èmfasi en com es produeixen les imatges, tant en els àmbits tradicionals com a internet.