Sempre diem que ens agradaria que Sant Jordi s’allargués més d’un dia, podria durar una setmana, o 10 dies, de fet, això és la Setmana del Llibre en Català 2021. Fins al 19 de setembre, 226 expositors al Moll de la Fusta mostren les novetats editorials en català. Aquesta 39a edició dura fins a 10 dies i es presenten 270 llibres. Us proposem una selecció de 10 llibres que formen part d’aquesta Setmana del Llibre en Català 2021, entre novetats, recomanacions i homenatges.


1. ‘Sola’


Carlota Gurt

Edicions Proa, 2021

Carlota Gurt publica la seva primera novel·la després de l’èxit literari ‘Cavalcarem tota la nit’, un llibre de contes que va guanyar el Premi Mercè Rodoreda 2019. La Mei, que viu una crisi laboral i vital, s’aboca a escriure a la casa del bosc de la seva infantesa, on s’encararà al seu passat, a un present inoportú i a un futur a la deriva. Aquesta és una història sobre la seva solitud que ens planteja, què és la solitud? Una realitat objectiva o un estat d’ànim? Una benedicció o una condemna? Potser tot alhora.


2. ‘L’amo’


Miquel Adam

L’Altra Editorial, 2021

L’editor Miquel Adam debuta en la novel·la amb ‘L’amo’, una exploració de la infelicitat. Després de treballar 20 anys en tots els oficis del sector editorial, finalment, Miquel Adam aposta per l’escriptura i reflexiona sobre la vida d’un assalariat que té una bona feina, un sou raonable i treballa en una editorial, un món que coneix prou bé l’escriptor. Així que preparats per un llibre de crítica cap al sector, cap a les feines absurdes ni que sigui treballar en una editorial i ple d’ironia i sarcasme.


3. ‘El senyor Palomar a Barcelona’


Tina Vallès

Anagrama, 2021

Una altra de les novetats de la Setmana del Llibre en Català 2021 és la mirada del senyor Palomar per Barcelona. La filòloga i escriptora Tina Vallès es nega a donar per mort el personatge d’Italo Calvino i el col·loca a la Barcelona dels desnonaments, la sentència del procés i la pandèmia. Un personatge amb una mirada fina, curiosa, detallista que observa allò que ens envolta i moltes vegades no veiem, petits moments que es poden convertir en literatura.


4. ‘Efendi’


Elisabet Riera

Males Herbes, 2021

A la Setmana del Llibre en Català 2021 també podem trobar llibres de gènere com la ciència-ficció, l’especialitat marca de la casa de l’editorial Males Herbes. Elisabet Riera ha creat una història universal, la recerca de la nostra existència. El protagonista d’aquesta novel·la és un dels millors treballadors d’una societat ideal que necessita medicar-se. Un dia, comença a tenir visions d’un lloc ple de misteri i la societat que semblava ideal comença a trontollar. Una història de ciència ficció poètica i màgica que ens ajudarà a reflexionar sobre la nostra existència.


5. ‘El primer emperador i la reina Lluna’


Jordi Cussà

Comanegra, 2021

Una de les pèrdues més importants d’aquest any entre els escriptors catalans ha estat la del novel·lista, dramaturg, poeta i traductor Jordi Cussà i Balaguer. El desembre s’havia publicat la seva última novel·la ‘El primer emperador i la reina Lluna’ a Comanegra. La Setmana del Llibre en Català 2021 l’ha homenatjat amb una taula rodona i, a més, ha guanyat l’11è Premi L’Illa dels Llibres pel seu darrer llibre. ‘El primer emperador i la reina Lluna’ és una novel·la d’aventures trepidant sobre una figura magnètica, i gairebé mítica, de la cultura xinesa: l’emperador Qin Shi Huangdi (259 aC-210 aC). El responsable de la unificació dels set grans reialmes i de l’alfabet, i impulsor de la Muralla i de l’exèrcit de Xi’an, de la fi del feudalisme, i d’una rastellera d’atrocitats pròpies d’un megalòman literalment omnipotent.


6. ‘Carpe momentum’


Biel Mesquida

Eumo, 2021

Biel Mesquida, poeta, escriptor i activista cultural, acaba de ser guardonat amb el Premi Trajectòria a la Setmana del Llibre en Català 2021. Als seus 74 anys, Biel Mesquida viu un moment de plena plenitud literària i acaba de publicar el poemari ‘Carpe momentum‘. “Perdurar, vaig dir en veu baixa dins l’escandalera, el caos i la barbàrie d’aquesta època que sembla que no tengui necessitat de poetes. Com si fos un mosaic de rossos d’un banquet de mots que canten no-resos: les energies vivificadores i magnètiques dels amors llargs memorables, les electricitats íntimes i decisives de resplendors invisibles de l’esperit, les mirades lluminoses i la qualitat de la veu silent damunt el cos de les coses del món”.


7. ‘El país dels ocells sense ales’


Nadia Gulham

La Galera, 2021

Setmana del Llibre en Català 2021

Nadia Gulham va començar a pensar en aquest llibre a Lesbos l’any 2019, mirant als ulls dels refugiats afganesos, pensant que eren ocells sense ales que buscaven un refugi, ocells que han de lluitar perquè creixin les seves ales, per volar i trobar un niu. La Nadia coneix molt bé aquesta història, va néixer a Kabul i la seva vida ha estat marcada per la guerra. Quan era petita una bomba li va deixar ferides molt greus a tot el cos i durant anys es va fer passar per nen per poder sortir de casa i alimentar la seva família. Ara viu a Badalona, des d’on treballar per ajudar els seus companys afganesos i escriure llibres per sensibilitzar el món sobre els refugiats afganesos i denunciar la cruesa de la guerra. El proper divendres la periodista Eva Arderius presentarà el llibre de la Nadia Gulham a la Setmana del Llibre en Català 2021.


8. ‘Com alliberar-nos. El feminisme negre i el Combahee River Collective’


Keeanga-Yamahtta Taylor

Tigre de paper, 2021

L’editorial Tigre de Paper, especialitzada en llibres combatius i pensament crític, acaba de piublicar ‘Com alliberar-nos’, de Keeanga-Yamahtta. En els darrers anys, el feminisme negre ha tornat a emergir com el marc analític per a la resposta activista a l’opressió de les dones trans de color, la lluita pels drets reproductius i, naturalment, el moviment en contra de la violència i l’abús policial. Aquesta és un dels diversos llibres que ha presentat l’editorial a la Setmana del Llibre en Català 2021.


9. ‘L’home revoltat’


Albert Camus Traducció de Joan Fuster, Josep Palàcios i Anna Casassas

Raig Verd, 2021

L’home revoltat’ és un tractat filosòfic que analitza com i per què al llarg de la història l‘ésser humà s’aixeca contra el poder. Publicat el 1951 i tan actual i revelador avui dia com ho va ser en aquell moment, el seu text ens interpel·la tant en la rebel·lia com en la revolta, que per a Camus han de ser vistes com un mateix fenomen manifestat en l’àmbit personal i social respectivament. ‘L’home revoltat’ és un estudi rigorós dels moviments i les doctrines dels últims dos segles, en què Camus reflexiona sobre l’alliberament de l’home i la necessitat de defensar aquesta llibertat sense perjudicar els altres. Camus exposa les seves idees sobre els límits de la rebel·lia i el dret a la revolta com a prevenció de la tirania en nom de la llibertat.


10. ‘On ets, món bonic’


Sally Rooney

Edicions del Periscopi, 2021

Setmana del Llibre en Català 2021

L’Alice se n’ha anat a viure a una mansió d’un poble on ningú no sap qui és ni a què es dedica. Al cap de poc, coneixerà en Felix, un mosso de magatzem. Mentrestant, a Dublín, la seva amiga Eileen intenta arribar a final de mes mentre es recupera d’una ruptura amorosa flirtejant amb un vell conegut, en Simon. A través dels missatges que s’envien les amigues, comprendrem la importància que tenen les relacions afectives i sexuals per a una generació que se sent amenaçada per la precarietat i el desencís. I quan finalment es retrobin, les acompanyarem en la recerca de l’amor en aquest món bonic però incert.