El Procicat ha aprovat aquest dimarts que es puguin tornar a fer castells de fins a 160 persones a partir d’aquesta mateixa setmana. La modificació arriba dies abans de les Festes de la Mercè i s’emmarca en el pla sectorial de represa del sector de la cultura popular i l’associacionisme cultural.

El sector casteller avança així en la desescalada. Si fins ara s’havia estudiat la situació per a cada diada, ara, el nou pla treballat amb la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya permet fer castells de fins a 160 persones per colla, amb un màxim de 25 grallers, que hauran de ser grup bombolla i mantenir en tot moment les distàncies de seguretat.


Castells amb una durada màxima de 15 minuts

La formació dels castells haurà de tenir una durada màxima de 15 minuts, i seran els responsables de les colles els qui vetllaran perquè això es compleixi. La mesura pretén limitar els moments de contacte estret.

A banda, els castellers participants hauran d’estar associats a la colla castellera participant; haver certificat que es disposa de la pauta de vacunació completa o d’una PCR negativa feta en les darreres 48 hores; i en el cas dels castellers menors de 12 anys, s’hauran de fer un test d’antígens ràpid. A més, els castellers hauran d’utilitzar mascareta durant tota l’actuació i mantenir una higiene exhaustiva de mans i peus amb gel hidroalcohòlic.

Sense interacció entre les diferents colles

La interacció amb el públic o entre membres de diferents colles participants en la jornada queda prohibida, i caldrà seguir un protocol d’entrada i de sortida de les places. Pel que fa al públic, s’haurà de situar en un espai separat i perimetrat per adaptar-se a les resolucions vigents per a la resta d’espectacles culturals. Així, l’aforament serà el mateix que per als espectacles culturals a l’aire lliure o en espais interiors.

“Aquest pla està pensat perquè tots els castellers puguin fer la desescalada”, ha explicat Adelaida Moya, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural. “Es tracta de començar amb aquests nous canvis, i anar obrint a poc a poc, sempre que la situació permeti tenir una evolució favorable”.

Les primeres diades a beneficiar-se d’aquests canvis seran la Misericòrdia (Reus), Santa Tecla (Tarragona) i la Mercè (Barcelona).

No es modificarà el programa de la Mercè

Els Castellers de Barcelona han rebut amb entusiasme el canvi de protocol, però assenyalen que no són a temps de canviar la programació prevista per a les Festes de la Mercè. El 24 de setembre les colles aixecaran diversos pilars de quatre al passeig de Gràcia. El president dels Castellers de Barcelona, Ramon Gil, remarca que “no hi ha marge per a més”, ja que fa “molt temps que estem parats” i ara han de veure “com organitzar aquesta represa”.

Gil ha assenyalat que aquest dimarts al vespre tenen una junta d’urgència per analitzar la lletra petita del pla del Procicat. Volen que quan s’obri la porta hi pugui tornar a participar tothom que vulgui fer castells. Ara esperen tornar a fer els assajos recuperant la “normalitat” amb els condicionants que estableixi la nova normativa.