L’humorista Joaquín Reyes ha publicat ‘Subidón’, la seva primera novel·la, en què explica el descens als inferns d’un monologuista, i ens la ve a presentar a l”Àrtic’.

L’ascens és la primera passa cap a la caiguda

L’Emilio Escribano és un monologuista i comediant d’èxit a qui totes li ponen. Estrella de la televisió, famós des de fa poc, viu en una espiral d’adulació ascendent, bon rotllo, festes i ofertes laborals, però ja se sap que com més es puja, més dura és la caiguda. Envoltat de personatges com una parella a qui no fa cap cas, un cosí que actua en qualitat de mànager i de qui no sap com desempallegar-se, o una periodista que li riu totes les gràcies, l’Emilio corre risc de perdre el nord i oblidar-se que la fama, en el fons, és efímera.

“Hi ha moments en què he estat tontíssim. No ho sé, és probable que hagi estat desagradable amb algú, que m’hagi cregut més que una altra persona. Sí, però al final crec que no he perdut la perspectiva. També tot això és molt volàtil, la fama és molt efímera. Això és així, quan deixi de sortir una mica, la gent s’oblidarà de mi.”

Joaquín Reyes
Joaquín Reyes

Amb aquest punt de partida, Joaquín Reyes debuta en la novel·la amb ‘Subidón’. L’humorista manxec, que ja havia publicat un parell de còmics i havia il·lustrat diaris i revistes, ha trigat cinc anys a escriure un llibre que es llegeix amb molta agilitat, trufat d’expressions i girs lingüístics propis d’algú que va ajudar a redefinir la comèdia espanyola a través de neologismes i celebritats. Publicada per Blackie Books, la primera edició de ‘Subidón’ disposa d’una portada en relleu que mostra molt bé l’estat en què viu l’Emilio.

A més del llibre, Joaquín Reyes tornarà a Barcelona de l’11 al 14 de novembre amb l’espectacle ‘Festejen la broma’, que es podrà veure al Teatre Borràs i que suposa el seu retorn al monòleg després d’un temps centrat a fer televisió i cinema.

“Si tu ets capaç, de situacions complicades gestionar-les amb humor, doncs això és una bona eina, en general per a tot. Et trobaràs amb persones cruels, o que et tractaran amb crueltat. Si tu això ho gestiones amb humor, és probable que li puguis donar la volta. De totes formes la vida és complicada. Però si un sap riure de si mateix, això és un bon escut i, per tant em fico amb els meus fills, em ric d’ells i ells de mi, també.”

Joaquín Reyes

Les 1.000 personalitats de Joaquín Reyes.

Quan el manxec Joaquín Reyes Cano va començar a estudiar Belles Arts a Cuenca, segur que ni ell mateix podia imaginar-se que el futur li deparava una carrera brillant com a esportista d’elit, polític, cineasta, cantant i, fins i tot, com a papa. Perquè tot això i molt més ha estat el nostre convidat des que va començar a viure unes quantes hores “chanantes” revolucionant l’humor que es feia a l’estat espanyol.

Acompanyat per una ‘Muchachada’ d’amics com Ernesto Sevilla, Raúl Cimas, Julián López o Carlos Areces, el Joaquín ha fet desfilar pels seus programes tant un conjunt de celebritats dignes d’un ‘Museo Coconut’, com un “gañán” de poble o un internauta més aviat associal. Però el Joaquín també ha estat dibuixant d’una ‘Realidad a la piedra’, fauna d’una ‘Spanish movie’, presentador de televisió entre ‘Torres y Reyes’ o etern estudiant repetidor amb un ‘Cero en historia’. I la veritat és que amb tantes coses com ha fet, és normal que tingui un ‘Subidón’, i ens l’expliqui a la seva primera novel·la, l’excusa perfecta per convidar-lo avui al sofà i fer-nos baixar així el “bajón” d’un dilluns de setembre.