Arriben els dies més decisius de l’any per a milers d’estudiants que es presenten a la selectivitat 2020, les proves que donaran accés a la universitat el curs vinent. Enguany a Catalunya els exàmens de les PAU es realitzaran entre el 7 i el 10 de juliol (horaris de les PAU) i ens trobem a la recta final d’estudiar per accedir a les carreres seleccionades per l’alumnat. La selectivitat és un punt d’inflexió en la vida estudiantil però també un moment de nervis, estrès i, fins i tot, insomni. No sempre es fàcil concentrar-se per estudiar i, per això, hem volgut fer un llistat amb estils musicals que ajuden a evadir-se del que passa al voltant i centrar-se en el temari dels exàmens.

Música clàssica

Pot semblar una obvietat, però la música clàssica ha estat històricament una bona aliada per estudiar, per alguna cosa el món fa segles que l’escolta! Evidentment, les opcions són infinites i cadascú pot triar la seva però, en general, les composicions per orquestra o les que tenen el piano com a instrument predominant són les més habituals per assolir un estat d’ànim positiu i predisposat a passar unes hores aïllat del món.

Electrònica chill-out

És important que la música no et desconcentri, per això se sol recomanar la música instrumental, però tampoc no volem que t’adormis damunt dels apunts! En aquest sentit l’electrònica és ideal. Pots decantar-te per ritmes alegres i progressius que et porten cap endavant i estimulen la confiança, però si més aviat el que et provoca és aixecar-te de la cadira i posar-te a ballar, llavors millor busca alguna altra alternativa dins del gènere chill-out ambiental que sigui més neutra, sense vinculació emocional.

Jazz

El jazz és un gènere que es basa en gran part en la improvisació i això fa que les estructures no sempre siguin previsibles i que costi recordar fragments sencers d’una peça. Això és excel·lent de cara a l’estudi, perquè el cervell no estarà esperant trobar-se una tornada o algun passatge repetit. D’entre les opcions possibles, recomanem evitar els solos de saxòfon que sonin a pel·lícula romàntica dels 80. Millor un compendi de grans mestres de gèneres com el hard bop o el cool jazz, o, fins i tot, per unes hores d’estudi més animades, el gypsy jazz.

Música zen i tradicional asiàtica

La pràctica de la meditació és una part central del budisme zen i, per tant, moltes cultures asiàtiques han desenvolupat músiques que serveixen per arribar a aquest estat de concentració de la ment. Moltes d’aquestes músiques contenen elements del món natural, mantres i instruments tradicionals i també es fan servir com a relaxació prèvia a la son. Potser aquest tipus de música et serveix per trobar la concentració necessària per memoritzar temari però, també, és possible que et sigui més útil per acabar d’estudiar i desconnectar més ràpidament i dormir tot seguit. Una opció intermèdia és, per exemple, una compilació de bandes sonores de les pel·lícules de l’estudi Ghibli, que contenen elements de la música tradicional japonesa, però també estructures més vives i contemporànies.

Afrobeat i ritmes africans

La música africana té variants infinites, gèneres i matisos però, en general, la sonoritat del continent tendeix a dotar de rellevància els ritmes i les percussions. Podeu trobar molts tipus de música instrumental per estudiar, des de sonoritats més arrelades a la natura i el territori a fusions de la música africana amb l’electrònica chill, passant per un dels gèneres més exportats del continent: l’afrobeat. Si necessiteu que la música us traslladi optimisme de cara a aprovar, podeu optar per “playlists” musicals que us recordin al ‘Hakuna matata’, del Rei Lleó.

Postmetal

El naixement del postmetal se situa al voltant de la dècada dels 90 i és un gènere que, partint del metal extrem, emfatitza en la construcció de l’atmosfera per desenvolupar un so més expansiu i introspectiu. Les cançons solen ser llargues i avancen afegint capes o instruments per generar revelacions o emocions. Si ets amant de les guitarres elèctriques i les bateries, trobaràs en els grups de postmetal el millors aliats per fer-te arribar a la màxima nota.