horari selectivitat 2021

Les proves de la selectivitat acostumen a generar moments d’angoixa i nervis entre els estudiants. A més, aquest any cal sumar-hi les mesures que hauran de prendre els alumnes per realitzar els exàmens per la situació d’emergència sanitària pel coronavirus. El psicòleg Roger Ballescà, coordinador del Comitè d’Infància i Adolescència del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, assegura que el fet de portar mascareta durant les proves “no ha de significar una incomoditat” per als alumnes que ja han tornat als instituts. En canvi, aconsella als estudiants que encara no han fet aquest procés “que surtin de casa per exposar-se a situacions semblants” a la que es trobaran durant les PAU.

Ballescà assegura que la “preparació de la selectivitat s’assembla més a una cursa de fons que no de 100 metres”. En aquest sentit, considera que hi ha alumnes que estudien tant que al final acaben esgotats perquè no descansen prou a la nit i experimenten senyals de fatiga. Per tant, Ballescà aconsella organitzar-se i “regular molt bé els temps d’estudis”.

Ballescà considera que els tres mesos de confinament han alterat molt els estudiants de segon de batxillerat, ja que en el seu cas no poden recuperar el temps perdut el curs següent. Tot i així, assegura que els alumnes estan acostumats a fer exàmens presencials i hauria estat pitjor fer una prova no presencial. Malgrat això, Ballescà espera que les PAU d’aquest any estiguin adaptades a aquesta situació.

Prendre consciència de les emocions

Roger Ballescà assegura que “els exàmens ens posen nerviosos a tots”. Quan això ens passa recomana parar per reprendre la tasca amb més garanties. També creu que és bo “compartir les angoixes” i alliberar-se practicant esport i fent exercici físic. Per Ballescà, “el millor consell que es pot donar és respectar el temps de descans i ser conscients de les pròpies emocions”.