El Grec Festival de Barcelona 2020 ha presentat la programació per a aquest estiu, que estarà fortament marcada per la crisi del coronavirus. De fet, el Grec serà el primer festival cultural que es farà a la ciutat després del confinament i, per això, els organitzadors han pres mesures de seguretat.

En aquest sentit, s’ha limitat l’aforament de totes les sales a un 30 % de la capacitat i a 800 persones en l’amfiteatre grec, els seients s’han col·locat a dos metres de distància, i l’accés i sortida del públic es farà de forma esglaonada. En la presentació de la programació, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha justificat fer el Grec, malgrat les dificultats de fer-lo enmig de la pandèmia:

“Igual que la salut no és prescindible, la cultura tampoc. No podem renunciar a la vida cultural de la ciutat, i hem d’acompanyar el sector perquè ens ha donat molt i el necessitarem per sortir d’aquesta crisi.”

Tres Grec en un

La 44a edició del Grec tindrà, en realitat, tres branques. A banda del festival pròpiament dit (del 30 de juny fins a finals de juliol), també s’han organitzat el Grec en obert (juliol) amb emissions en directe dels espectacles a través de les xarxes socials i mitjans de comunicació, i el De Grec a Grec, durant el temps comprès entre el Grec 2020 i el Grec 2021).

En total, el Grec 2020 ha programat 108 espectacles i propostes, i les presencials tindran preus que oscil·laran entre els 5 € (els espectacles infantils) i els 15 € (les entrades generals). Per la seva banda, el tinent d’alcalde de Cultura, Joan Subirats, ha explicat que es posaran a la venda 30.000 entrades als espectacles del Grec Festival 2020, i que al De Grec a Grec “hi haurà una xifra similar d’espectadors”.

betevé, mitjà oficial del Grec

Precisament pel Grec en obert, betevé és el mitjà de comunicació oficial, fet que suposarà que sigui l’encarregat de fer la retransmissió dels espectacles i difondre’ls a través de la televisió i les plataformes digitals.

Programació local i agraïment als sanitaris

La programació del Grec 2020 té un fort accent local. Tal com ja s’havia anunciat el mes passat, el Grec recuperarà alguns dels espectacles que s’havien suspès a les sales de la ciutat per culpa de la crisi sanitària. En aquest sentit, el director del festival, Cesc Casadesús, ha reblat que “el Grec es converteix de forma molt visible en el motor de la producció i la creativitat local”.

Pel que fa a la inauguració (que es farà en dues sessions, el 30 de juny i l’1 de juliol), anirà a càrrec de la companyia Baro d’Evel, amb un espectacle que combinarà poesia i pallasso per trencar amb l’ànim del confinament. També estaran convidats de públic el personal sanitari i altres treballadors dels serveis essencials.

“Només podíem inaugurar el Grec amb poesia per explicar allò inexplicable. És el llenguatge que arriba a l’ànima. I el pallasso és l’únic que pot posar somriure a situacions que són dramàtiques.”

La d’enguany, a més, serà l’edició amb més música de grups catalans. En aquest sentit, Casadesús ha anunciat que Manel, Judit Neddermann i Stay Homas són alguns dels artistes que actuaran. Ara bé, el festival també tindrà pinzellades internacionals i “mantindrà la interlocució amb Amèrica llatina”. De fet, les quatre imatges promocionals del Grec 2020 respiren ambient 100 % mexicà.

El festival Grec va tancar l’edició anterior amb un increment de 20.000 espectadors i una ocupació similar a la del 2018, amb d’un 75 % de mitjana. En el cas de la programació del Grec Montjuïc, l’ocupació va fregar el 90 %.