Ara fa just un any, l’Americana Film Fest 2020 celebrava just abans que es decretés l’estat d’alarma i es convertia en l’última ocasió d’assistir a un festival de cinema presencial en gairebé sis mesos. Ara, amb una pandèmia encara en curs, la cita principal de setè art independent nord-americà torna a les sales de Barcelona amb algunes novetats, però amb la mateixa voluntat de mostrar-nos alguns dels títols més importants del cinema que es fa als EUA.

1. ‘El verano de Cody’


Andrew Ahn, 2019

Amb ‘El verano de Cody’, l’Americana Film Fest 2021 dona el tret de sortida a una edició que va començar ahir dimarts i s’allargarà fins diumenge, 7 de març, a Barcelona. La cita creix en sales a la nostra ciutat, en concret als Cinemes Girona, als Zumzeig, al Phenomena i a la Filmoteca. A més, hi haurà una edició a Madrid del 12 al 14 de març i per aquells que no es puguin o no es vulguin desplaçar, la majoria de la programació es podrà veure a Filmin del 2 al 14 d’aquest mes.

2. ‘Palm springs’


Max Barbakow, 2020

Aquesta comèdia romàntica sobre realitats paral·leles ha rebut dues nominacions als Globus d’Or i és un bon exemple d’una de les tendències del cinema indie nord-americà que es pot veure a l’Americana: títols amb premisses agosarades i tractament fresc, resoltes amb un pressupost mitjà i que sovint no tenen lloc en la programació comercial dels cinemes. A més de ‘Palm springs’, altres films com ‘Black bear’ o ‘Wild Canaries’ ens faran passar una bona estona.

3. ‘The killing of two lovers’


Robert Machoian, 2020

Però a l’Americana d’enguany també hi haurà lloc per a drames com ‘The killing of two lovers’, el retrat de la decadència d’un matrimoni que busca relacions amb terceres persones com a mecanisme de supervivència emocional. El títol se suma a altres com la multipremiada ‘Farewell Amor’ o l’enigmàtica ‘Wilcox’, per citar-ne només un parell d’exemples.

4. ‘The last black man in San Francisco’


Joe Talbot, 2019

La realitat de la societat nord-americana també irromp en aquesta edició de l’Americana, amb títols com ‘The last black man in San Francisco’, la història d’un jove afroamericà que torna a la casa familiar per recuperar les arrels i la memòria dels seus avantpassats. Premiada al Festival de Sundance, entre d’altres, aquest film és una de les propostes intimistes i imaginatives de l’Americana, com també ho són ‘Funny face’ o ‘Summertime’. Però, a més de la ficció, a l’Americana també hi tindrà una forta presència la realitat.

5. ‘Bloody nose, empty pockets’


Bill Ross IV i Turner Ross, 2020

Un cop més, el documental serà un altre dels punts forts del festival, amb títols com ‘Bloody nose empty pockets’, que ens mostra la realitat d’un petit pub a Los Angeles la nit que tanca les portes. El retrat dels habituals d’aquest bar, personatges invisibilitzats per la societat que tenen en aquest lloc la seva llar, serà un dels plats forts d’una secció que també ens portarà títols de denúncia com ‘Assassins’ o ‘Bienvenidos a Chechenia’, o reflexions socials com ‘Feels good man’ o ‘Stray’.

6. ‘Meek’s Cutoff


Kelly Reichardt, 2010

Kelly Reichardt és un dels noms més importants del cinema indie, gràcies a títols com ‘Wendy y Lucy’, ‘Old Joy’, ‘Meek’s Cutoff’ o ‘Certain women’. Tots aquests films es podran veure a la Filmoteca en una retrospectiva que marca, un cop més, les línies mestres del primer gran festival de cinema que tenim cada any a Barcelona. Una cita en sales de cinema a Barcelona i a Filmin, plena de bons títols frescos i arriscats i, un cop més, molt Americana.

Americana Film Fest 2021