Els governs de Barcelona, Catalunya i Espanya han reprès les converses per reactivar la futura gran biblioteca pública a la ciutat. Les tres administracions s’han reunit aquest divendres, set anys després de l’última trobada sobre el projecte, per accelerar-ne la construcció, prevista als terrenys que hi ha al costat de l’Estació de França. Aquest darrer contacte ha servit, segons informen el Ministeri de Cultura i Esport i la Generalitat, per determinar el calendari i el pressupost de l’obra, així com les accions futures a realitzar.

Ara per ara no s’ha fet públic cap detall més sobre l’estat actual del projecte. Fonts del ministeri han explicat a betevé que la reunió d’aquest divendres ha estat una “primera presa de contacte” i que ara cal anar “pas a pas”. Després d’aquesta trobada tècnica, la primera des del 2014, l’executiu central confia que el contacte sigui permanent d’ara endavant i que totes tres parts es trobin, de nou, aviat.

reunió projecte biblioteca central Barcelona

“És el gran equipament cultural pendent”

D’acord amb els executius català i espanyol, totes tres administracions han posat de manifest conjuntament “la seva voluntat de dur a terme el projecte, estratègic en matèria cultural per a la ciutadania de Barcelona”. De fet, en una entrevista recent a ‘La Vanguardia’, el tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, va defensar l’aixecament de la biblioteca als terrenys de l’estació: “L’èxit del pla és evident. […] És el gran equipament cultural pendent“.

En aquest sentit, en la mateixa entrevista, Martí va opinar que “tindria tot el sentit” que la nova biblioteca de Barcelona acollís arxius literaris que actualment té la Biblioteca Nacional d’Espanya (BNE) a Madrid. El tinent d’alcalde destaca que la cocapitalitat que ha de representar Barcelona implica “donar suport a la ciutat com a cocapital cultural“. El regidor creu que el ministre Miquel Iceta “entendrà” aquest fet.

En el mandat anterior, l’Ajuntament de Barcelona ja havia demanat recuperar el projecte.

La gran biblioteca central: anys de converses

Ja fa anys que la biblioteca central a Barcelona està a sobre de la taula de les administracions. Va ser l’any 1997 quan els tres governs van signar un acord per a la construcció de les instal·lacions, però el projecte s’ha anat endarrerint fins ara. En un inici es preveia aixecar la biblioteca a l’antic Mercat del Born, escenari que es va descartar més tard després de la troballa d’unes restes de la Barcelona del 1717.

Més tard, l’any 2010, una compareixença institucional conjunta va anunciar l’inici de les obres de l’edifici el 2012. Aleshores, es va anunciar que la biblioteca s’aixecaria en un solar entre l’Estació de França i el Parc de la Ciutadella i que estaria inaugurada l’any 2015. Però encara ara, el 2021, no s’ha tancat cap acord per fer-la possible. El que se sap, ara per ara, és que totes tres parts estan d’acord a mantenir l’Estació de França com a escenari definitiu on construir la biblioteca, d’acord amb fonts del Ministeri de Cultura i Esport.