Després d’una edició atípica per la pandèmia del coronavirus, la tradicional ballada dels Gegants del Pi ha tornat a la plaça de Sant Josep Oriol. Precisament les Festes de la Mercè arriben enguany als 150 anys d’història i els gegants incorporen nous elements en la seva vestimenta, tot i que mantenen la seva essència de sempre.

Al voltant d’un centenar de persones ha tornat a omplir la plaça de Sant Josep Oriol, davant de la basílica de Santa Maria del Pi, per ser els primers a veure el nou aspecte dels gegants, que s’ha mantingut en secret fins a l’últim moment. El que no s’ha pogut celebrar, però, és la típica cercavila. Tot i això, la ballada del Mustafà i l’Elisenda, acompanyada de la tradicional cançó del Gegant del Pi, ha lluit com mai amb totes les joies completament restaurades.

Programa de la Mercè 2021: actes, concerts i reserva d’entrades

Els creadors són un joier del Gòtic i un taller de Solsona

L’obra ha estat encarregada al joier Miquel Carner, veí del Gòtic i exgeganter, que ha treballat en els braçalets, l’anell, la serp, les arracades o el collaret, entre d’altres complements. De fet, els únics que s’han mantingut intactes han estat la papallona de l’Elisenda i l’escut i l’anell d’en Mustafà. Pel que fa als vestits, el disseny restaurat l’ha confeccionat el Taller Casserras de Solsona, seguint les indicacions de l’entitat del Gegant del Pi. El darrer cop que s’havien fet canvis va ser el 2004, i en aquests 17 anys els teixits i els complements s’havien desgastat.

Laura Antón, col·laboradora de l’entitat, explica en declaracions a betevé que només s’han fet “algunes modificacions” en els vestits, mantenint la seva “imatge molt marcada”. D’aquesta manera, han incorporat una “roba més rica, amb més passamaneria, perquè llueixin més, com a membres del seguici que són”, assegura.

Els assistents que han seguit l’acte als seients que ha desplegat l’organització, havien de tenir una reserva d’entrada prèvia per controlar l’aforament. A banda del ball d’en Mustafà i l’Elisenda, també hi han participat els gegants petits, l’Oriol i la Laia, i els infantils, que són en Mustafà i l’Elisenda petits i el gegantet Perot lo lladre. Els que no han pogut adquirir una entrada, també han pogut seguir l’acte a través del canal de YouTube dels Gegants del Pi.